Guvernul a aprobat Programul Național de Dezvoltare a Industriilor Creative „Moldova Creativă”

  • 13 Martie 2024 16:32
Guvernul a aprobat Programul Național de Dezvoltare a Industriilor Creative „Moldova Creativă”

Programul Național de Dezvoltare a Industriilor Creative „Moldova Creativă” 2024-2027 a fost aprobat astăzi de Guvern. Acesta reprezintă un document de politici complex, pe termen mediu, al cărui scop este să impulsioneze sectorul, să-l facă mai competitiv și să-i sporească prezența în economia țării, informează MOLDPRES.

Potrivit notei informative prezentate de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, sectorul industriilor creative din Republica Moldova reprezintă astăzi, în medie, peste 2200 de întreprinderi cu circa 9000 de angajați, precum și 2500 de liber-profesioniști.

„Moldova este creativă! Și noi, împreună cu Guvernul, ne dorim să valorificăm acest potențial creativ al oamenilor noștri. Să creăm un mediu favorabil pentru dezvoltarea unui sector competitiv și durabil”, a declarat Sergiu Prodan cu prilejul adoptării Programului. Acest sector are nevoie de un cadru unic de activitate și de dezvoltare, care să-l ralieze la celelalte sectoare ale economiei, iar Republica Moldova să devină un centru creativ major în Europa de Est. „Și, foarte important - la baza industriilor creative stă talentul și capitalul uman, iar noi ne dorim să păstrăm toate aceste talente acasă”, a menționat Sergiu Prodan.

Oficialul a încurajat sectorul privat să se focuseze mai mult pe industriile creative, pentru a spori ponderea acestora în economia națională. „Totodată, trebuie să extindem avantajele industriilor creative în comunitățile regionale și locale. Așa, împreună, vor asigura dezvoltarea durabilă a țării noastre”, s-a arătat convins ministrul.

Programul „Moldova Creativă” vizează șapte sub-sectoare ale industriilor creative și profesioniștii care își desfășoară activitatea în aceste domenii, și anume: Arte vizuale (arte plastice, fotografie, design, modă),  Artele spectacolului (teatru, dans, muzică), Editare (carte și presă), Audiovizual (radio, televiziune, cinematografie, video), Publicitate, Createch (new media art, jocuri) și Arhitectură.

Obiectivele generale ale Programului țin de: fortificarea sectorului prin sisteme de bună guvernare, cadru normativ și de politici comun, și poziție consolidată pentru asigurarea creșterii economice; crearea unui ecosistem dinamic și durabil pentru activitățile creative, bazat pe interconectarea industriilor creative, utilizarea tehnologiilor și creșterea exportului de bunuri și servicii creative de înaltă calitate; creșterea rolul industriilor creative în reziliența economică și socială a țării.

Ca domenii de acțiune, Programul vizează cadrul normativ, educația și abilitățile creative, infrastructura creativității și investițiile în creativitate, schimbul de cunoștințe, cercetarea și dezvoltarea, transformarea digitală, promovarea și formarea pieței, ecosistemul creativ. De facto, vor fi create noi profesii, vor fi elaborate legi care să încurajeze și să susțină crearea de locuri de muncă, vor fi lansate proiecte care să sprijine artiștii și să le eficientizeze munca. „Industriile creative sunt un motor pentru societățile și economiile multor țări europene, fiind o prioritate la nivelul întregii Uniunii Europene. Ele se înscriu și în parcursul nostru de integrare europeană, prin apropierea de politicile și obiectivele Programului „Europa Creativă” pentru 2021-2027 și prin sincronizarea în timp a acțiunilor la nivel național cu cele europene”, a menționat ministrul Culturii.

Sergiu Prodan a mulțumit Proiectului „Tehnologiile Viitorului” finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, tuturor partenerilor de dezvoltare ce au oferit sprijin tehnic și consultativ la elaborarea Programului, precum și actorilor din sectorul asociativ care au contribuit la acesta, cu idei și sugestii. Totodată, el și-a exprimat încrederea că Ministerul Culturii va fi susținut și în realizarea ulterioară a Programului, inclusiv pentru atragerea resurselor financiare. Bugetul estimativ al Programului Național „Moldova Creativă” pentru o perioadă de patru ani este de circa 100 de milioane de lei, inclusiv 31 de milioane din bugetul de stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,76
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău