Guvernul a aprobat Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025
-
02 Octombrie 11:59
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Planul de măsuri pentru pregătirea națională de sezonul de încălzire din această iarnă. Planul prevede constituirea unei Comisii speciale guvernamentale care să intervină rapid în cazul unei crizei energetice ca urmare limitării sau stopării furnizării gazelor naturale sau a energiei electrice. Menținerea stocurilor de securitate a gazelor naturale, diversificarea surselor de aprovizionare și folosirea combustibililor alternativi sunt câteva dintre măsurile prevăzute în acest plan, transmite Radio Chișinău.
Pe lângă menținerea stocurilor de gaze naturale este prevăzută majorarea capacității comerciale la granița cu România, dar și asigurarea cu stocuri de cărbune, păcură și combustibil alternativi, verificarea, dotarea instituțiilor cu generatoare electrice. Se prevede, de asemenea, scăderea volumului de gaz stocat în depozitele din România, a anunțat ministrul Energiei Victor Parlicov în ședința Guvernului.
„Spațiul de stocare în România este limitat, și Directiva europeană ne permite să limităm volumul de gaz stocat, dacă există constrângeri de ordin fizic în afara Rep. Moldova. De aceea, pentru a nu face stocuri excesive de gaze propunem reducerea cuantumului de stocuri de gaze care urmează a fi plasate în regim comercial de Energocom în această iarnă, de la 100 de milioane de metri cubi la 50 de milioane”, a spus Victor Parlicov.
Autoritățile de la Chișinău au luat în calcul două scenarii în acest sens, dintre care unul cu probabilitate de limitare a furnizării gazelor naturale în proporție de până la 100% pentru malul stâng al Nistrului începând cu 1 ianuarie 2025, fără ca să existe defecțiuni tehnice pe direcțiile de transport gaze (din import) sau defecțiuni tehnice în sistemul național de transport.
Primul scenariu luat în calcul pentru această iarnă, este cel existent, în care „Moldovagaz” alocă cele 5,7 mil. m3 /zi livrate de concernul rus „Gazprom” către consumatorii de pe malul stâng al Nistrului, inclusiv în scopul producerii energiei electrice pentru malul drept.
Al doilea, prevede măsuri în cazul în care concernul rus decide stoparea livrărilor de gaze naturale în baza contractului existent începând cu întâi ianuarie 2025. În acest scenariu se prevede livrarea gazelor naturale din alte surse.
Conform estimărilor în cadrul scenariilor analizate, chiar și în cazul stopării furnizării de gaze livrate de către „Gazprom” nu se estimează înregistrarea unor deficite de gaze naturale pentru consumatorii malului drept. Asta după ce, începând din decembrie 2022, întreg volumul de gaze livrat de concernul rus către Rep. Moldova este alocat pentru acoperirea consumului malului stâng și producerea energiei electrice de către Centrala Cuciurgan, pentru malul drept.
O eventuală stopare totală a livrărilor de gaze de către „Gazprom”, va crea riscuri pentru securitatea energetică a regiunii separatiste transnistrene, se arată în Planul autorităților de la Chișinău. În acest caz „Energocom” prin intermediul SA „Moldovagaz”, ar putea asigura furnizarea necesarului de gaze pentru consumatorii vulnerabili din regiunea transnistreană, cu condiția unei plăți corespunzătoare în avans pentru costurile de achiziție și transport a gazelor naturale de către SRL „Tiraspoltransgaz”.
În Rep. Moldova consumatorii finali de gaze naturale sunt peste 823 de mii. iar de energie electrică – peste un milion 322 de mii.