Guvernul a aprobat noi modificări în lista documentelor de călătorie pentru traversarea frontierei de stat

  • 05 Iunie 17:04
Guvernul a aprobat noi modificări în lista documentelor de călătorie pentru traversarea frontierei de stat

Guvernul Republicii Moldova a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 5 iunie, modificări în lista documentelor de călătorie acceptate pentru traversarea de către străini a frontierei de stat a Republicii Moldova. Proiectul actului normativ a fost elaborat în temeiul Legii privind resortisanții statelor terțe care au obligația deținerii unei vize și resortisanții statelor terțe care sunt exonerați de obligativitatea deținerii unei vize la traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova.

Conform Hotărârii de Guvern aprobate, la lista documentelor de călătorie emise de Confederația Elvețiană, Republica Italiană, Republica Lituania și Republica Federală Germania se adaugă pașaportul temporar, care urmează a fi acceptat pentru traversarea frontierei de stat a Republicii Moldova. Totodată, la lista documentelor de călătorie pentru Regatul Belgiei, Regatul Danemarcei, Republica Finlanda, Republica Franceză, Republica Irlanda și Republica Slovacă se adaugă pașaportul de urgență.

Scopul general al acestui proiect este asigurarea respectării drepturilor fundamentale la libera circulație a persoanelor, având la bază eliberarea de către unele state a unor documente de călătorie de tip nou. Un alt motiv care justifică necesitatea modificărilor este practica din punctele de trecere a frontierei de stat, care indică necesitatea intervenției normative în raport cu cetățenii statelor exonerați de obligativitatea deținerii unei vize la intrarea, ieșirea și tranzitarea teritoriului țării noastre” se specifică într-un comunicat de presă al Guvernului Republicii Moldova.

Guvernul punctează faptul că, prin această hotărâre, Republica Moldova face un pas important spre alinierea cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, conform căreia „orice persoană are dreptul de a circula în mod liber și de a-și alege reședința în interiorul granițelor unui stat.”

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,4
Câțiva nori
Umiditate:30 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
20
Sat
25
Sun
28
Mon
26
Arhivă Radio Chișinău