Guvernul a aprobat modificarea denumirii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Biroul pentru integrare europeană va prelua o parte din atribuții
-
13 Martie 13:30
Cabinetul de miniștri aprobat astăzi modificată denumirii Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene în Ministerul Afacerilor Externe, și instituirea funcției de viceprim-ministru pentru integrare europeană, în calitate de membru al Guvernului, fără portofoliu, transmite Radio Chișinău.
Biroul pentru integrare europeană va prelua de la Ministerul Afacerilor Externe domeniul și procesul de integrare europeană, dosarele privind coordonarea procesului de aderare și a celor privind cooperarea cu Uniunea Europeană în domeniile prevăzute în Acordul de Asociere. Nou astructură va asigura organizarea și coordonarea negocierilor de aderare, a menționat în cadrul ședinței, secretarul general al Guvernului, Artur Mija.
”Odată cu aprobarea acestui proiect stabilim autoritățile responsabile, structura de funcționare a grupurilor de lucru și alte aspecte importante pentru realizarea angajamentelor asumate în relației noastre cu UE. De asemenea, stabilim modul de organizare a echipei de negociere care va asigura coerența și continuitatea întregului proces”, a spus Artur Mija.
Biroul va avea inițial 10 angajați ți un buget de 2,8 milioane de lei, bani care urmează a fi redistribuiți către Cancelaria de Stat din bugetul alocat pentru anul curent Ministerului Afacerilor Externe.
Prezent la ședință, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale, Viorel Furdui, a solicitat o implicare mai mare a reprezentanților administrației publice locale în procesul de negocieri.
”Noi toți spunem că integrarea europeană este un obiectiv comun al administrației centrale și locale. De aceea solicităm, la nivel de discuții, solicităm, la nivel de principiu. Înțeleg că este nevoie de discuți suplimentare, dar la nivel de principiu de găsit o formulă de implicat mai mult administrația publică locala”, a declarat Liviu Furdui.
Biroul pentru integrare europeană, creat după decizia din decembrie a Consiliului Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Rep. Moldova, va gestiona procesul de aderare pe plan intern, va coordona activitatea Grupurilor de Lucru pentru toate cele 35 de capitole de negociere, alinierea legislației naționale la acquis-ul comunitar și va asigura comunicarea și formarea continuă în domeniul Afacerilor Europene.