Guvernul a aprobat crearea Serviciului social „Asistența personală”, prin care vor fi reangajați asistenții personali demiși de autoritățile publice chișinăuiene
-
17 Aprilie 2024 13:50
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi crearea Serviciului social „Asistența personală” , la inițiativa Ministerului Muncii și protecției Sociale, în sprijinul și asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilități severe din municipiul Chișinău. Serviciul este menit să contribuie la salarizarea asistenților personali din Capitală, după ce, în perioada ianuarie-aprilie a.c., autoritățile publice locale din Chișinău au concediat peste 760 de asistenți personali și au redus norma de muncă la alți 475, transmite Radio Chișinău.
Serviciul urmează să reangajeze asistenții personali care au fost demiși de autoritățile publice chișinăuiene, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu în ședința de guvern.
”Prin aprobarea acestei hotărâri de Guvern vom putea crea un serviciu de asistență alternativ de asistență personală în Municipiul Chișinău și vom putea reangaja toți asistenții personali ca să poată presta acele servicii de bază. Ne referim în special la acei asistenți care au avut de suferit de pe urma acțiunilor abuzive ale autorităților Municipiului Chișinău. Pentru luna martie, Ministerul Muncii împreună cu partenerii săi au achitat acea plată compensatorie de circa cinci mii d elei pentru toți asistenții personali. Începând cu ziua de ieri, 16 aprilie, am demarat procesul de plată pentru luna aprilie. Vom crea acest Serviciu și vom începe procesul de reangajare în luna mai”, a spus Alexei Buzu.
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a acuzat anterior autoritățile centrale de faptul că ar purta vina pentru reducerea fondurilor destinate asistenților personali. Potrivit legislației în vigoare, însă, asistenții respectivi sunt plătiți de la bugetul Primăriei, nu de la bugetul de stat.
Reamintim că, la începutul anului, Primăria Chișinău a redus orele de muncă și salariile asistenților personali, după ce Ministerul Muncii a decis că nu includă Chișinăul și UTA Găgăuză în reforma RESTART care prevede ca asistenții personali să nu fie finanțați din bugetul de stat, din cauza resurselor financiare insuficiente.
Începând cu luna ianuarie a.c. și până în prezent, Primăria mun. Chișinău a demis sau a operat modificări la contractele de angajare prin diminuarea normei de muncă a peste 1. 200 de asistenți personali, invocând diverse motive, inclusiv lipsa fondurilor.
Potrivit datelor oficiale, în municipiul Chișinău se înregistrează circa 1.350 adulți și aproximativ 700 de copii cu dizabilități severe.