Guvernul a aprobat amendamentele la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile

  • 20 Septembrie 2023 13:04
Guvernul a aprobat amendamentele la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile

Cabinetul de Miniștri a aprobat amendamentele la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, document elaborat de către Ministerul Energiei.

Proiectul își propune să soluționeze problemele critice care împiedică dezvoltarea domeniului energiei verzi atât pentru componenta energie electrică, utilizarea energiei regenerabile în transporturi, cât și pentru dezvoltarea sectorului încălzire și răcire. Una dintre noutățile inițiativei legislative este tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Tendința din ultimele luni arată că există un interes mare pentru instalațiile fotovoltaice, investiție care se răscumpără cel mai repede spre deosebire de alte tehnologii, iar în condițiile prețurilor actuale se recuperează de două ori mai repede decât până la criza energetică și războiul din Ucraina. Totodată, se constată că mulți consumatori supradimensionează puterea instalată ce ar fi trebuit sa fie egală cu consumul locuinței sau oficiului, raportat la perioada de un an.

În caz contrar, aceștia lipsesc alți consumatori de posibilitatea de a produce energie verde pentru consum propriu. Scopul acestui mecanism de suport din partea statului nu este de a face profit prin livrarea surplusului de energie în rețea, ci de a acoperi consumul propriu. De fapt, în cazul businessului există alte mecanisme de sprijin, precum tarif fix și preț fix.

Intervențiile în legislație sunt dictate inclusiv de consumul atipic al Republicii Moldova, preponderent în gospodăriile casnice și cu o cotă redusă a industriei, ceea ce generează vârfuri de sarcină dimineața și seara. Rețeaua națională are anumite limite, iar energia eoliană și fotovoltaică trebuie echilibrate cu surse de energie continue, provenite din centrale termoelectrice, hidro sau nucleare.

Pentru a face actualul sistem de energie regenerabilă mai echitabil, mai ordonat, nediscriminatoriu și la care să aibă acces cât mai mulți cetățeni, va fi introdusă facturarea netă. Aceasta modificare se face inclusiv pentru a respecta directivele și politicile europene. Cu facturarea netă aceste investiții vor putea fi recuperate, la fel, într-un timp scurt.

Inițiativa legislativă aprobată de Guvern prevede că proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu, inclusiv acestea se pot afla la o altă adresă decât locul de consum, doar că ambele adrese vor trebui să se afle în raza aceluiași furnizor.

În general, proiectul de lege își propune să stimuleze investițiile în energia verde. Republica Moldova și-a stabilit ca țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30% din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile, în prezent regenerabilele reprezintă 6%. Totodată, urmare a modificărilor formulate, Executivul ar urma să anunțe licitații pentru parcuri eoliene și fotovoltaice mari, în total puterea instalată în cazul eolienelor fiind de 105 MW și 60 MW a panourilor fotovoltaice, parcuri ce ar urma să fie instalate până în 2025.

Proiectul de lege a fost consultat pe larg cu mediul de afaceri si alte părți interesante, iar adoptarea lui este va permite primirea unor finanțări externe. Inițiativa legislativă a fost elaborată cu suportul Secretariatului Comunității Energetice, consilierului de nivel înalt în domeniul Energiei din cadrul Misiunii Uniunii Europene pentru Republica Moldova și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău