Guvernul a adoptat un proiect de lege care va obliga persoanele fizice și juridice care poluează mediul să repare daunele
-
13 Noiembrie 2024 14:55
Pe 16 noiembrie, în Republica Moldova începe campania națională de împădurire „Generația Pădurii”, care vizează plantarea a milioane de puieți în 160 de localități, în cadrul celei mai mari acțiuni de mediu a toamnei. În paralel, Guvernul a adoptat un proiect de lege care impune celor care poluează obligația de a repara daunele aduse mediului, în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”, transmite Radio Chișinău.
În această sâmbătă, se va da start campaniei naționale de împădurire „Generația Pădurii”. În cadrul acesteia este așteptată plantarea a 26 de milioane de puieți în 160 de localități de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Este cea mai importantă acțiune de mediu din această toamnă, a spus ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.
„Mai multe păduri înseamnă un aer mai curat, un sol mai fertil, mai multă apă, dar și o capacitate mai bună de a face față schimbărilor climatice. Ceea ce va rămâne în amintirea colectivă este darul lăsat de generația noastră și de noi toți care răspundeți astăzi acestui apel important. Pentru cei care vor să se alăture acestei campanii găsiți mai multe informații pe site-ul oficial al Moldsilva”, a spus Sergiu Lazarencu.
Guvernul a aprobat un proiect de lege privind răspunderea de mediu, care impune persoanelor fizice și juridice responsabile de poluare obligația de a preveni și repara daunele aduse mediului. Conform noii reglementări, operatorii economici vor fi obligați să se implice în procesul de restabilire a resurselor naturale afectate, în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”, pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului.
„Inspectoratul pentru Protecția Mediului va fi responsabil pentru constatarea daunelor și pentru identificarea operatorilor responsabili, în timp ce Agenția de Mediu va lua măsuri preventive și va evalua impactul semnificativ al daunelor”, a menționat ministrul mediului.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a anunțat lansarea unui apel de proiecte din partea Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului, finanțate din Fondul Național pentru Mediu, în valoare de 125 de milioane de lei. Concursul este destinat autorităților publice locale și vizează proiecte în domenii precum managementul resurselor de apă, gestionarea deșeurilor și conservarea biodiversității, având ca scop combaterea schimbărilor climatice și protejarea mediului.