Guvernatorul ucrainean al Donețkului cere evacuarea populației din Donbas: Ne așteptăm la o agravare a situației

  • 04 Aprilie 2022 19:12
Guvernatorul ucrainean al Donețkului cere evacuarea populației din Donbas: Ne așteptăm la o agravare a situației

Situația este „tensionată” în toate zonele din regiunea estică Donbas aflate sub controlul Ucrainei, unde armata ucraineană se pregătește pentru atacuri intensificate ale trupelor ruse și populația civilă trebuie evacuată fără întârziere, a declarat luni guvernatorul administrației civilo-militare ucrainene a provinciei Donețk, Pavlo Kirilenko, transmite AFP, potrivit DIGI24.

„Situația cea mai dificilă privește Izium, unde ne așteptăm la o agravare”, a precizat guvernatorul la o conferință de presă la Kramatorsk. Orașul Izium a fost cucerit recent de trupele ruse și este situat la limita regiunii învecinate Harkov, aflată la nord-vest de Donbas, notează sursa citată.

„Inamicul bombardează peste tot (...) Numeroase localități de-a lungul liniei de demarcație (din Donbas) au fost distruse de bombardamente”, a susținut Pavlo Kirilenko.

După ce Rusia și-a retras trupele din regiunea capitalei Kiev și a anunțat că dorește să-și „concentreze eforturile pe eliberarea Donbasului”, această regiune unde se află cele două provincii separatiste proruse Donețk și Lugansk și care trăiește cu teama unei ofensive ruse majore.

Guvernul ucrainean a transmis, la rândul său, că se așteaptă la o agravare a situației în timp ce trupele ruse încearcă să învăluie în est armata ucraineană, desfășurată din 2014 pe un aliniament creat în apropierea orașelor Donețk și Lugansk (localități aflate sub controlul separatiștilor pro-ruși și care sunt capitalele provinciilor omonime) și extins după invazia rusă către nord-vest, până la Izium.

Din octombrie 2014 capitală regională de facto a teritoriului aflat sub controlul Kievului în această parte a țării, orașul Kramatorsk se află la circa 60 de kilometri sud de Izium și riscă de asemenea să cadă sub încercuirea trupelor ruse dacă acestea vor reuși manevra de învăluire a trupelor ucrainene în estul țării avansând concomitent dinspre nord și sud.

„Am spus-o deja și o repet: populația civilă trebuie să părăsească locurile, vom oferi detaliile logistice ale evacuărilor, este un proces progresiv și nu un ordin de azi pe mâine (...). Dar situația va deveni mai grea, asta este clar”, a avertizat guvernatorul.

El nu a dat detalii despre evacuările în desfășurare, precizând doar că până duminică au părăsit regiunea circa 146.000 de persoane și mai rămân circa 700.000 în toată zona din Donbas aflată sub control ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău