Guvernatorul BNM va fi audiat în Parlament săptămâna viitoare

  • 12 Mai 2022 10:23
Guvernatorul BNM va fi audiat în Parlament săptămâna viitoare

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, va fi audiat în ședința în plen a Parlamentului de săptămâna viitoare pe subiectul politicii monetare, creșterii prețurilor și a inflației. Propunerea a fost făcută de majoritatea parlamentară și susținută de opoziție. Majoritatea PAS din Legislativ pare să fie decisă să susțină un proiect de hotărâre, depus anterior de opoziția socialist-comunistă, care prevede inclusiv demiterea conducerii Băncii Naționale a Moldovei, transmite Radio Chișinău.

Propunerea privind audierea șefului Băncii Naționale a fost făcută chiar în debutul ședinței Parlamentului. Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, șeful Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe și-a motivat propunerea inclusiv prin faptul că inflația în Rep. Moldova trece cu mult peste media din regiune.

„Pentru a înțelege și a vedea cum anume BNM gestionează inflația și cum anume țintește inflația în această perioadă complicată, după care să-l audiem pe domnul guvernator și în plenul Parlamentului pentru ca să avem împreună o înțelegere asupra problemei – ce este făcut, ce trebuie făcut, ce, poate, nu se face.”

Guvernatorul Octavian Armașu a fost audiat în Parlament la finele lunii aprilie. Activitatea BNM și politica monetară promovată a fost criticată de mulți dintre deputați, iar socialiștii au înregistrat atunci un proiect ce stipulează, între altele, o eventuală demitere a șefului Băncii Centrale. Vicepreședintele Parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrâncea, le-a amintit colegilor de acest document îndemnându-i să-l susțină.  

„Am înregistrat, ca și finalitate, la acele audieri un proiecte de hotărâre a Parlamentului prin care parlamentul declară activitatea BNM, conducerea acestei bănci, ca una nesatisfăcătoare, ceea ce permite eventual și schimbarea conducerii BNM. Această inițiativă este înregistrată în Parlament. Nu aveți decât să vă expuneți pe marginea acestei inițiative.”

Scurta reacție a președintelui Legislativului Igor Grosu pare să sugereze că majoritatea parlamentară ar susține o eventuală demitere, săptămâna viitoare, a lui Octavian Armașu.

„Eu cred că următoarele acțiuni trebuie să ducă la o finalitate. Asta e intenția noastră sinceră și eu văd că noi coincidem în această intenție.”

Nici Octavian Armașu, nici Banca Centrală nu au comentat, deocamdată, declarațiile din Parlament. 

Precizăm că în cadrul audierilor din aprilie, opoziția socialist-comunistă s-a pronunțat pentru demiterea guvernatorului Octavian Armașu. Atunci Igor Grosu a menționat că Rep. Moldova se confruntă cu multiple crize și că nu e cazul, cităm, „să dăm foc la casă.”

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău