Guvernatorul BNM: Inflația nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum

  • 14 August 2023 17:13
Guvernatorul BNM: Inflația nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum

Măsurile anterioare de politică monetară luate de Banca Națională a Moldovei creează condiții pentru diminuarea ulterioară a inflației, astfel încât în octombrie curent să ajungă în intervalul de variație a inflației. Temperarea inflației și reducerea ratelor oferă o perspectivă pozitivă activității economice. Datele se regăsesc în cel de-al treilea raport asupra inflației prezentat de guvernatorul BNM, Octavian Armașu, transmite IPN.

Potrivit BNM, pe parcursul acestui an, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a luat câteva decizii stimulative de politică monetară, micșorând consecutiv rata de bază până la nivelul de 6% anual, nivel menținut în cadrul celei mai recente decizii de politică monetară.

„Putem constata că inflația nu mai reprezintă un risc pentru investiții și consum, iar condițiile monetare create de BNM vin să susțină relansarea și creșterea economică. De altfel, de la începutul trimestrului III am văzut semne de revenire a economiei”, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Potrivit prognozelor BNM, rata anuală a inflației va fi în descreștere până în prima jumătate a anului viitor, ajungând într-un final în proximitatea țintei inflației spre finele orizontului de prognoză. Pe toată perioada prognozată cererea agregată va fi negativă, fiind determinată de caracterul restrictiv al condițiilor monetare reale și de impactul negativ al cererii externe. Impulsul fiscal pozitiv va susține într-o anumită măsură cererea internă.

În perioada următoare, specialiștii BNM urmează să monitorizeze evoluțiile internaționale, cu accent pe piața petrolului, a gazelor naturale, pe cotațiile la zahăr și cereale, precum și pe alte evoluții legate de războiului din Ucraina.

Banca Națională a Moldovei ajustează în prealabil condițiile pe piețele monetară, de credit și valutară, asumându-și configurarea la necesitate a politicii monetare, urmărind astfel menținerea inflației în proximitatea țintei de 5% pe termen mediu și creând precondițiile pentru politicile macroeconomice asociate creșterii economice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău