Guvernatorul BNM a avut o întrevedere cu Directorul general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea Comisiei Europene

  • 07 Decembrie 2021 10:09
Guvernatorul BNM a avut o întrevedere cu Directorul general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea Comisiei Europene

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octravian Armașu, a avut o întrevedere cu Directorul general adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea Comisiei Europene, Katarina Mathernova.

În cadrul întrevederii, Octavian Armașu, s-a referit la evoluțiile macrofinanciare și economice din Republica Moldova, activitatea sectorului bancar și măsurile întreprinse de BNM pe fondul crizei energetice și a situației pandemice.

Potrivit unui comunicat al BNM, Octavian Armașu a subliniat că datorită reformelor realizate în sectorul bancar, în prezent, acest sector este viabil și stabil, armonizat cu standardele internaționale și europene (Basel III), cu o arhitectură financiară adecvată, cu servicii și produse bancare calitative. Șeful băncii centrale a precizat că grație acestor rezultate, dar și a măsurilor de politică monetară întreprinse de BNM, a fost posibilă susținerea populației și a economiei naționale pe timp de pandemie. 

În context, Katarina Mathernova a apreciat progresul obținut de BNM în reformarea sistemului bancar și a menționat importanța continuării reformelor pentru asigurarea stabilității financiare a Republicii Moldova. Katarina Mathernova a reiterat deschiderea Uniunii Europene de a fi alături de țara noastră, inclusiv prin acordarea noii asistențe macrofinanciare.

Oficialii au vorbit și despre mersul procesului de preluare de către BNM, în vara anului 2023,  a competențelor de supraveghere a sectorului financiar nebancar - competențe care în prezent aparțin Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF).

Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost abordat subiectul privind aderarea Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). În acest sens, s-a menționat că participanții la proces analizează criteriile de aderare și etapele care urmează a fi întreprinse în asumarea acestui angajament.

SEPA (zona unică de plăți în euro) este o inițiativă a industriei bancare europene, creată cu sprijinul Comisiei Europene și al Băncii Centrale Europene, care are scopul înființării unei zone integrate de plăți în euro și să asigure că plățile transfrontaliere în euro sunt la fel de facile și eficiente precum cele interne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău