Guvernatoarea BNM a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro

  • 30 Ianuarie 13:21
Guvernatoarea BNM a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Zona Unică de Plăți în Euro

Republica Moldova va adera la Zona Unică de Plăți în Euro – SEPA, ceea ce va permite efectuarea de tranzacții fără numerar mult mai simplu și mai ieftin cu țările membre ale UE, Regatul Unit, Norvegia și Islanda. Cererea de aderare a fost semnată astăzi de guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, în cadrul unui eveniment la care au fost prezenți șefi de bănci comerciale din Rep. Moldova. Ea a subliniat că prin această intenție avem din partea BNM o declarație clară a dorinței de a fi parte a sistemelor europene, transmite Radio Chișinău.

Aderarea la SEPA va aduce beneficii semnificative Rep. Moldova, inclusiv costuri mai reduse pentru tranzacții și o eficiență crescută a plăților, spune guvernatoarea Băncii Naționale. Anca Dragu precizează că acest sistem va permite efectuarea plăților la costuri mai mici și într-un interval de circa 24 de ore, comparativ cu perioadele mai lungi din prezent.     

„Angajamentul nostru arată contribuția Băncii Naționale în acest parcurs European și totodată reprezintă un moment European pentru toți participanții la aceste circuite economice, pentru companii, cetățeni și pentru stat. Cu acest sistem o plată ar putea să fie făcută într-un orizont de timp de circa 24 de ore și în loc să plătim 20 sau 30 euro pe tranzacție vom plăti undeva la 2 sau 3 euro. Este un sistem de plăți care asigură eficiența plăților și  transparența proceselor. Facilitează tranzacțiile transfrontaliere și desigur stimulează comerțul, pentru că o plată rapidă, sigură și cu costuri reduse, nu face decât să impulsioneze relația comercială. Și nu în ultim rând, aș spune că este un pas categoric pentru consolidarea pieței unice”, a declarat Anca Dragu.

Prin intermediul SEPA, care înseamnă costuri minime, comoditate și rapiditate, plățile transfrontaliere vor ajunge la un alt nivel, spune președintele Asociației Băncilor din Moldova, Dorel Noroc/

Cetățenii și companiile din Rep. Moldova vor simți pe propria piele beneficiul de a se integra în piața de plăți a UE. SEPA înseamnă în primul rând comoditate și rapiditate. Dacă astăzi vorbim de câteva zile a transferului - odată cu aderarea la SEPA înseamnă costuri minime și cel mai important, rapid și mai sigur, vorbim chiar și de câteva secunde. Ne bucurăm că prin aderarea la SEPA, noi oferim o bază foarte importantă pentru integrarea economică a țării în spațiul UE și vom exclude orice tip de bariere în transferul banilor din Moldova către țările UE și invers, din UE în Rep. Moldova”, a spus Dorel Noroc.

SEPA urmează să evalueze cererea depusă de R. Moldova și să conecteze țara la sistemul Unic. Guvernatoarea BNM estimează că evaluarea va dura în jur de un an, iar conectarea – încă jumătate. Zona Unică de Plăți în Euro (Single Euro Payments Area – SEPA) este un proiect de anvergură derulat de industria europeană a plăților, având ca obiectiv crearea unei piețe integrate pentru serviciile de plăți în euro, prin eliminarea barierelor comerciale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău