Guvernarea trebuie să urgenteze reformarea administrației publice locale

  • 03 Iulie 2013 13:40
Guvernarea trebuie să urgenteze reformarea administrației publice locale

Autoritățile trebuie să urgenteze reformele pentru a le asigura autorităților locale o autonomie reală și a diminua presiunea administrativă și financiară cu care se confruntă acestea.

Afirmațiile le aparțin reprezentanților administrațiilor locale care au participat, miercuri, 20 iunie, la o ședință a comisiei parlamentare de profil. 

Este timpul ca autoritățile moldovene să treacă de la declarații la acțiuni concrete și să aplice recomandările Consiliului Europei cu privire la democrația locală, a declarat directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viotrel Furdui.

Este vorba despre înființarea unei instituții guvernamentale care să asigure descentralizarea și un dialog eficient cu autoritățile locale. Cea mai importantă problemă este însă, potrivit lui Viorel Furdiu, cea financiară.

Deputatul PLDM, George Mocanu, a subliniat că, pe viitor, va fi schimbat modul de alocare a fondurilor pentru administrațiile publice locale. Cea mai mare parte a banilor va fi alocată în baza unor proiecte concrete, a precizat George Mocanu. În opinia sa, o problemă majoră rămâne capacitatea primăriilor de absorbție a acestor fonduri.

Congresul Puterilor Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei le-a solicitat autorităților de la Chișinău, în luna martie, să se asigure că sumele alocate primăriilor coincid cu nevoile acestora și le-au îndemnat să accelereze reforma administrației locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău