Guvernarea și opoziția se acuză reciproc pentru ratarea fondurilor europene pentru reforma justiției

  • 12 Octombrie 2017 15:37
Guvernarea și opoziția se acuză reciproc pentru ratarea fondurilor europene pentru reforma justiției

Guvernarea și opoziția se acuză reciproc pentru ratarea celor 28 de milioane de euro din partea Uniunii Europene destinate reformei justiției în R. Moldova. În același timp, experții explică faptul că Bruxelles-ul nu mai acordă acest sprijin din cauza reformelor „doar pe hârtie” și a lipsei impactului acestora.

După ce Uniunea Europeană a anunțat că nu va mai transfera cele 28 de milioane de euro în bugetul Republicii Moldova pentru reformele din justiție din cauza faptului că autoritățile nu au îndeplinit condițiile necesare, ministrul Justiției Vladimir Cebotari a declarat că acești bani ar fi fost ratați din cauza fostelor conduceri ale Ministerului Justiției.

„Din cauza că în anii 2014-2015 guvernarea la acel moment nu a dedicat resurse și angajament suficient pentru a realiza Strategia de Reformare a Sectorului Justiției, toate acțiunile fiind realizate cu întârziere, banii planificați pentru acea perioadă nu vor fi debursați”, a declarat Vladimir Cebotari.

Pe de altă parte, liderul fracțiunii PLDM Tudor Deliu susține că foștii miniștri ai Justiției au inițiat o serie de reforme importante care nu au fost realizate sau au fost implementate prost, din cauza actualei guvernări.

”Dacă citim printre rânduri ce au spus partenerii europeni, nu e vorba doar de adoptarea actelor legislative, ci de implementarea lor. Noi putem să recunoaștem că avem multe legi bune care au fost adoptate, dar, cu părere de rău, implementarea lor e la „zero”.

Președintele Centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea a amintit într-o intervenție la Radio Chișinău că UE a promis că va susține implementarea Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției 2011-2016 cu până la 60 de milioane de euro. Republica Moldova a primit primele două tranșe în valoare de aproape 30 de milioane de euro, dar pentru că în anii 2014-2015 au existat întârzieri, UE a amânat alocarea celorlalte două tranșe.

În anii 2016-2017 au fost întreprinși anumiți pași, iar un evaluator al UE a fost la Chișinău în această primăvară. Ulterior, UE a luat decizia de a întrerupe finanțarea, iar motivul este impactul insuficient al reformelor, explică Vladislav Gribincea.

”Când ne referim la impactul insuficient al acestor reforme, ne referim la situația din anul 2017 când acest evaluator a făcut recomandările pentru UE. Prin urmare ar fi incorect de spus că doar din cauza că reformele nu au fost implementate la timp am pierdut acești bani. Nu! Este vorba de lipsa de impact al reformelor adoptate începând cu 2011”, aspus Vladislav Gribincea.

Amintim că săptămâna trecută mai mulți europarlamentari au cerut Comisiei Europene să suspende și un alt program de sprijin financiar pentru Republica Moldova –în valoare de 100 de milioane de euro, invocând lipsa reformelor dar și modificarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția. Deocamdată nu este cunoscută o decizie oficială în această privință, dar este cert că banii nu vor ajunge în buget în acest an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău