Guvernarea ar trebui să ofere mai multă informație societății cu privire la capacitățile sale financiare / Opinii

  • 29 Martie 2022 08:11
Guvernarea ar trebui să ofere mai multă informație societății cu privire la capacitățile sale financiare / Opinii

Reprezentanții societății civile cer mai multe informații cu privire la situația economică și socială din țară. Unii comentatori politici spun că autoritățile ar trebui să asigure mai multă transparență activității lor și să combată mai eficient dezinformarea și știrile false. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că în condițiile crizelor multiple cu care se confruntă Republica Moldova, autoritățile depun eforturi maxime pentru a gestiona situația, în limita posibilităților financiare, notează IPN.

Președintele comunității WatchDog, Valeriu Pașa spune că în contextul războiului din Ucraina și a incertitudinii generate de agresiunea militară rusă, autoritățile de la Chișinău ar trebui să comunice mai mult societății cu privire la prioritățile guvernării, la riscurile și vulnerabilităților pe care le are Republica Moldova. Valeriu Pașa spune că Guvernul ar trebui să reacționeze prompt la avalanșa de dezinformări care se propagă în societate.

„Guvernarea ar trebui să dea cât mai multe detalii societății. De exemplu, despre limitările bugetare, pe care înțelegem că nu poate să nu le aibă Guvernul astăzi. Să știm ce ne putem permite, ce programe sociale pot continua, ce programe noi pot fi introduse. Înțelegem că și pentru specialiștii din Guvern e greu să vină cu prognoze, în special, pe componenta economică. Lucrurile sunt foarte incerte și foarte volatile, totul depinde de cât va dura și ce caracter va avea acest război. M-aș aștepta să primim mai multe informații despre câți bani are sau n-are Guvernul. Guvernul și-a făcut o actualizare a felului în care comunică despre dezinformări, dar cred că trebuie să acorde mai multe resurse aici”, a spus comentatorul politic Valeriu Pașa în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În același timp, deputatul PAS, Dumitru Alaiba spune că Guvernul gestionează criza energetică, cea a refugiaților, cea a creșterii prețurilor și criza pandemică cu maximă responsabilitate. Totuși, capacitățile financiare ale Guvernului sunt limitate, spune Alaiba.

„Sper că cetățenii sunt de acord cu mine, că în această multitudine de crize, care chiar n-au fost provocate de noi, ne mai lipsea un Guvern de corupți. Pot să dau toate asigurările că se depun eforturi ca să fie gestionate aceste crize, dar și puterile și capacitățile financiare sunt limitate. Se depun eforturi pentru a oferi compensații, pentru a realiza reformele atât de mult așteptate. Criza energetică nu ne-ar fi lovit atât de mult, dacă se muncea 15 ani până acum. Chiar și în aceste condiții dificile, este important să accelerăm reformele pe care le-am promis, ca să avem o zi de mâine mai ușoară pentru oameni”, a spus deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Recent, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a menționat că războiul din Ucraina are consecințe nefaste asupra situației economice a Republicii Moldova, iar pentru anul 2022 este prognozată o creștere economică de doar 0,3%. Potrivit ministrului Finanțelor, deficitul bugetar prognozat la sfârșitul anului trecut de 15 miliarde de lei, ar putea depăși 20 de miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău