Guvernarea aduce pe Aeroportul Internațional Chișinău o companie aeriană cu implicări rusești (Revista presei)

  • 10 August 2023 09:51
Guvernarea aduce pe Aeroportul Internațional Chișinău o companie aeriană cu implicări rusești (Revista presei)

„Deciziile pe bandă rulantă și aproape trase la indigo ale CSJ de anulare a hotărârilor Comisiei de evaluare externă a integrității judecătorilor sunt ilegale”. Președinta Maia Sandu a vorbit într-un interviu pentru Ziarul de Gardă despre deciziile CSJ în privința candidaților la funcția de membri ai CSM și CSP și despre ce urmează în reforma justiției. „Vedem încă o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți.

Aceste decizii confirmă încă o dată că sistemul nu vrea să se curețe din interior și că e corectă abordarea noastră de a face evaluare externă”, susține președinta Maia Sandu, cu referire la cele 21 de decizii ale Comisiei Pre-Vetting anulate recent de judecători de la Curtea Supremă de Justiție. Șefa statului a atenționat că în justiție, „criza justiție va continua până când vom reuși să facem ordine în sistem. Lupta pe care o ducem este o luptă de supraviețuire. Este vorba despre supraviețuirea noastră ca stat democratic și cu un viitor în Uniunea Europeană”. Despre reforma justiției, pașii pe care urmează să-i întreprindă autoritățile în următoarea perioadă, despre problemele și blocajele din sistem, despre declarațiile recente ale Veronicăi Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, despre DNA și Curtea Anticorupție, despre criticile aduse PAS-ului sau controlul pe care Plahotniuc l-ar exercita încă în viața publică din R. Moldova, citiți în interviul acordat de președinta Sandu pentru ZdG, în ediția de joi, 10 august.

Miniștrii de Externe de la Chișinău și Ierusalim, Nicu Popescu și Eli Cohen, au discutat, pe 8 august, și despre eventuala extrădare din Israel în R. Moldova a oligarhului fugar Ilan Șor, afirmă sursele Europei Libere care cunosc detaliile tratativelor. Potrivit acestora, chiar dacă autoritățile moldovene vor reuși să convingă Ierusalimul, „cea mai probabilă este varianta în care Șor își va ispăși pedeapsa în Israel”. Totodată, spun sursele Europei Libere, autoritățile de la Chișinăul încearcă „să nu politizeze acest dosar” și nu insistă pe o anumită opțiune: „Chișinăul vrea ca una din aceste opțiuni să fie aplicată”, avându-se în vedere fie extrădarea lui Șor în R. Moldova, fie ispășirea pedepsei în Israel. „Israelul ia astfel de chestiuni […] cu maximă seriozitate și respect”, a spus Eli Cohen, într-un interviu pentru agenția Moldpres, întrebat despre cooperarea dintre instituțiile de drept din Israel și cele din R. Moldova pe subiectul extrădării lui Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Anticorupție.md constată „Apusul imperiului media al lui Vlad Plahotniuc”. Prime Broadcasting Group SRL  își declară insolvabilitatea. Firma, o componentă importantă din colosul media GMG,  în spatele căruia stă Vlad Plahotniuc, invocă incapacitatea de a-și onora angajamentele față de creditori. În același timp, partea leului, circa 12 milioane de lei, este pretinsă de companii administrate de oameni din anturajul lui Vlad Plahotniuc și vor ajunge într-un final tot în buzunarul oligarhului judecat în Republica Moldova pentru escrocherie în dosarul Frauda bancară. Aceste companii își au sediul pe strada Ghioceilor, 1, acolo unde imperiul mediatic al lui Plahotniuc, cândva înfloritor și foarte sonor pe banda audiovizuală, este împărțit pe bucățele în „interiorul familiei”, scrie Anticorupție.

De la Northwind la Southwind nu e decât un pas! Guvernarea aduce pe Aeroportul Internațional Chișinău o companie aeriană cu implicări rusești, titrează Desinfo.md. După criza de zboruri creată pe Aeroportul Internațional Chișinău, autoritățile din au anunțat lansarea unor noi curse directe din/spre Chișinău de către trei companii: Southwind Airlines, Azerbaidjan Airlines și Israir. Toate bune până aici dacă una dintre acestea companii nu ar semănă izbitor de mult cu o altă companie aeriană rusească – Northwind. Mai mult decât atât, Southwind Airlines a fost lansată la scurt timp după ce Rusia a început invazia în Ucraina. Pe lângă faptul că cele două companii utilizează aceiași cromatică pentru brand/identificare, roșie, logo-urile sunt practic trase la indigo, scrie Disinfo.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău