Guterres salută în Bundestag rolul Germaniei de ''forță a păcii'' și ''pilon al multilateralismului''

  • 18 Decembrie 2020 14:25
Guterres salută în Bundestag rolul Germaniei de ''forță a păcii'' și ''pilon al multilateralismului''

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat vineri, într-un discurs în Bundestag, rolul Germaniei ca ''forță a păcii'' și ''pilon al multilateralismului'', relatează dpa, preluat de Agerpres.

''În calitate de secretar general al ONU, asist zilnic la modul în care Germania, cu conștiința și responsabilitatea sale istorice profunde, joacă un rol conducător în lume'', a afirmat Guterres în alocuțiunea prilejuită de marcarea a 75 de ani de la fondarea Națiunilor Unite.

''Văd cum Germania răspunde celor mai mari provocări ale timpului nostru'', a adăugat el în discursul rostit în limba germană.

''Germania este un aliat important peste tot în lume în eforturile de pace'', a spus Guterres, dând ca exemplu misiunile din Afganistan și Sahel.

La discursul lui Guterres au asistat cancelarul Angela Merkel, președintele Frank-Walter Steinmeier și președintele Curții Constituționale, Stephan Harbarth.

Mandatul de doi ani al Germaniei ca membru nepermanent al Consiliul de Securitate al ONU se va încheia la 31 decembrie.

De la tribuna Bundestagului, înaltul diplomat ONU a vorbit și despre provocările globale declanșate de pandemie.

''Este important ca vaccinurile să fie văzute ca un bun public global. Ele trebuie să fie accesibile pretutindeni pentru toți oamenii. Un vaccin care aparține oamenilor'', a subliniat el.

Responsabilul ONU și-a exprimat ''profunda apreciere pentru marea contribuție'' adusă de cetățenii germani Ugur Sahin și Ozlem Tureci, fondatorii companiei BioNTech al cărei vaccin revoluționar, dezvoltat împreună cu gigantul american Pfizer, primește autorizare în tot mai multe țări.

Guterres s-a referit însă și la un ''virus al dezinformării'' în contextul pandemiei. ''Vedem cum populismul ignoră știința și îi induce în eroare pe oameni. Iar dezinformarea, miturile și teoriile conspirației sunt propagate'', a spus el, menționând că ONU lucrează pentru a ''crea încredere în vaccinuri, pe baza științei și a faptelor''.

Antonio Guterres a fost prezentat la tribuna Bundestagului de Wolfgang Schaeuble, președintele acestui for și un veteran al politicii germane.

În intervenția sa din deschidere, Schaeuble a criticat lipsa de ambiție a Uniunii Europene, remarcând că aceasta se descrie drept ''cel mai mare proiect de pace ale vremurilor noastre''.

''Dar depunem noi, europenii, suficiente eforturi cu adevărat? Nu ne risipim prea adesea? De pildă, energia ce este pusă în prezent în negocierile de Brexit este necesară pentru a face să avanseze o politică comună externă și de securitate'', a arătat el.

În opinia lui Schaeuble, această energie ar putea fi mai bine cheltuită pentru găsirea unei soluții comune la criza migrației în Europa sau pentru implementarea eficientă Acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău