Grupurile politice din Parlamentul European încep tratativele pentru repartizarea posturilor puterii de la Bruxelles

  • 27 Mai 2019 11:00
Grupurile politice din Parlamentul European încep tratativele pentru repartizarea posturilor puterii de la Bruxelles

Grupurile politice din Parlamentul European încep de azi tratativele pentru repartizarea posturilor puterii de la Bruxelles.

Primul test va fi numirea viitorului președinte al Comisei Europene, care este revendicat de PPE, transmite RRA. Totodată, nu sunt excluse alianțe care să propună candidatul socialiștilor și democraților sau pe cel al ALDE. O primă discuție va avea loc mâine, în cadrul unei reuniuni informale a liderilor europeni, convocată de președintele Consiliului European, Donald Tusk, mai notează RRA.

Grupul Partidului Popular European va rămâne cel mai numeros din legislativul european, chiar dacă numărul mandatelor va scădea de la 221 la circa 179. Și grupul Alianței progresiste a socialiștilor și democraților pierde din mandate și ar urma să obțină 152 de mandate, față de 191 în legislatura care se încheie. Cei de la ALDE vor ajunge de la 67 de mandate la 105, potrivit estimărilor.

Grupul Verzilor ar putea deveni al patrulea grup politic în legislativul european ca mărime, cu 69 de mandate, iar conservatorii și reformiștii se estimează că vor avea 60 de mandate. Alegerile din acest an au adus și o creștere în procente a partidelor eurosceptice. Cu toate acestea formațiunile europene au majoritatea în Parlament.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău