Grupurile de Acțiune Locală au beneficiat anul trecut în medie de câte de 30-35 mii de dolari pentru susținerea micilor antreprenori
-
03 Aprilie 2019 15:26
Pe parcursul anului trecut, în cadrul celor 30 de Grupuri de Acțiune Locală, create în Republica Moldova cu susținerea Uniunii Europene au fost implementate în jur de 160 de proiecte. Mulți dintre reprezentanții acestor grupuri constituite în cadrul rețelei Naționale LEADER Moldova au participat astăzi la o Conferință Națională și la târgul “Descoperă Moldova Rurală”, desfășurată în capitală.
11 din cele 30 de Grupuri de Acțiune Locală (GAL) care și-au început deja activitatea pe teritoriul Republicii Moldova au beneficiat anul trecut în medie de câte un buget de 30-35 mii de dolari, bani folosiți pentru susținerea unor mici antreprenori și a unor inițiative menite să schimbe imaginea localități. Astfel, tăbăcarul Dumitru Zaporojan din raionul Cahul a reușit să procure un aparat modern de imprimare a ornamentelor pe bundițele pe care le creează împreună cu familia sa.
”Afacerea am început-o prin 2012. Am fost la muncă în Rusia, de unde am venit cu acest scop – să fac ceva acasă. Mi-a venit această idee, deoarece neam din neamul meu s-a ocupat cu creșterea oilor. Cei mai mulți nu-mi dădeau nici o șansă, spuneau că nu am să reușesci. M-a ajutat familia. În primul rând, ei m-au susținut și le mulțumesc. Sunt mmbru al Uniunii meșterilor populari, particip la toate târgurile organizate în Moldova. Trimit și în România. Deci văd o perspectivă. Dacă muncești și ești serios, vă spun că se poate...”, s-a destăinuit Dumitru Zaporojan.
Grupul de Acțiune Locală din regiunea lacului Ghidigici este la etapa de constituire și membrii ei, printre care Aliona Gabura, care produce terciuri din componente ecologic curate și colegul său, Geo Lupașco, mic producător de produse de vinificație, sunt motivați să se implice cât mai activ.
”Pe piață suntem de un an de zile. Am lansat pentru prima dată acest produs la piața de produse ecologice Eco-local. Este pentru cei ce-și doresc un mod de viață sănătos. Ingredientele sunt de la producătorii autohtoni. Am avea nevoie de o râșniță modernă pentru a produce fulgi, pentru care sperăm să obținem un grant prin intermediul proiectelor GAL”, a spus Aliona Gabura.
Potrivit lui Geo Lupașco, ”putem să învățăm foarte multe de la vecinii noștri, unde am văzut proiecte similare, implementate de GAL-urile din acele regiuni. Satele unde în anii 90 nu era nici electricitate și rămăseseră doar bătrânii, astăzi sunt foarte moderne – au și asfalt până în vie, piste pentru biciclete, zone de odihnă. Adică împreună poți să faci ceva”.
Astăzi încă 8 Grupuri de Acțiune locală au semnat acorduri de parteneriat teritorial. Potrivit președintei rețelei Naționale LEADER, Marina Albu, în Uniunea Europeană astfel de acțiuni civice sunt finanțate din surse publice. Și în R. Moldova un program pentru dezvoltare rurală LEADER înaintat de Rețeaua națională, așteaptă să primească avizul Parlamentului.