Grupul Wagner, oficial pe lista de sancțiuni impuse de Marea Britanie. Cine conduce Grupul Wagner ai căror membri ar avea misiunea să-l elimine pe Zelenski

  • 24 Martie 15:02
Grupul Wagner, oficial pe lista de sancțiuni impuse de Marea Britanie. Cine conduce Grupul Wagner ai căror membri ar avea misiunea să-l elimine pe Zelenski

​Alte 65 de persoane sau companii rusești și din Belarus au fost puse de guvernul britanic pe lista de sancțiuni, în urma invaziei rusești în Ucraina. Printre acestea se află și grupul privat de servicii militare Wagner.

De asemenea printre cei cărora li le îngheață activele sau au interdicție de intrare în Marea Britanie sunt fondatorul Tinkoff Bank, Oleg Tinkov, patronul băncii Sberbank, Guerman Gref, fiica vitregă a lui Serghei Lavrov, Polina Kovaleva, sau gigantul rus de diamante Alrosa. 

Ce este grupul Wagner

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin, implicată, de-a lungul timpului în conflicte din Ucraina, Siria și în zona Africii. Grup Wagner este considerat a fi cea mai mare companie militară privată din lume, transmite HotNews.ro.

Ideea creării unei armate de mercenari în Rusia a apărut după războiul din Afganistan, care a cauzat pierderi mari Armatei Roșii. Suferințele familiilor care și-au pierdut fii și soți în război au avut un impact major asupra societății ruse. O armată privată avea avantajul că pierderile acesteia nu intrau în statisticile oficiale, scrie Rador.

Primul indiciu că liderii din Rusia doreau înființarea unei forțe militare private, datează din anul 2012. În acel an, în aprilie președintele Vladimir Putin a declarat că o astfel de forță „este un instrument pentru realizarea intereselor naționale fără implicarea directă a statului”. La acea vreme se lua în calcul legalizarea societăților comerciale militare, însă acest proiect a eșuat din cauza opoziției armatei și a serviciilor secrete, care se temeau să-și piardă pozițiile sale de monopol. În aceste condiții s-a decis ca Grupul Wagner să acționeze clandestin, în felul acesta neputând fi deranjat de sistemul judiciar controlat politic, dar totuși entitatea nu poate deveni independentă de deciziile de la Kremlin.

Cine conduce Grupul Wagner

Fondatorul și comandantul militar al Grupului Wagner este Dmitri Utkin, un fost ofițer rus de informații militare (GRU), al cărui nume de cod era „Wagner”.

Dmitri Utkin este fost locotenent colonel, de 51 de ani, decorat cândva de Putin și ar fi responsabil pentru operațiunile din Ucraina. Utkin este acuzat de crime extrajudiciare, inclusiv că ar fi ordonat ca un dezertor sirian să fie torturat până la moarte și execuția să fie filmată, potrivit RFI care citează The Moscow Times.

Alexander Kuzentsov, 44 de ani, despre care se spune că ar fi comandantul companiei de atac și recunoaștere a Wagner, sub indicativul „Ratibor”.

Colonelul în retragere Andrei Roshev, în vârstă de 68 de ani, este director executiv fondator al Wagner. El comanda acum trupe mercenare în Siria în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad sub indicativul „Siedoy”, potrivit RFI.

Euractiv notează că, potrivit informațiilor actuale, grupul Wagner este finanțat de un om de afaceri în vârstă de 60 de ani din Sankt Petersburg, Yevgeny Prigozhin, cunoscut ca fiind un apropiat de președintelui rus Vladimir Putin, mai notează RFI.

Anul trecut în decembrie, ministrii de externe ai UE au adoptat în unanimitate sancțiuni împotriva grupării de mercenari ruși Wagner.

De asemenea, au fost vizate trei companii legate de Grupul Wagner: Evro Polis, Mercury și Velada.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
34,96
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:5,66 m/s
Wed
22
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Arhivă Radio Chișinău