Grupul rusesc Wagner se substituie autorității statului în Republica Centrafricană, acuză Parisul

  • 18 Octombrie 2021 08:00
Grupul rusesc Wagner se substituie autorității statului în Republica Centrafricană, acuză Parisul

Șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, i-a acuzat duminică seară pe mercenarii grupului privat rus Wagner că „se substituie" autorității statului în Republica Centrafricană și că „au confiscat capacitatea fiscală", notează AFP, citat de AGERPRES.

„Când intră într-o țară, ei comit numeroase violări, exacțiuni, jafuri pentru a se substitui uneori chiar autorității țării", a afirmat Jean-Yves Le Drian în cursul emisiunii „C dans l'air" de pe canalul France 5.

„Cel mai spectaculos exemplu este Republica Centrafricană unde, în cele din urmă, pentru a putea fi plătiți, confiscă capacitatea fiscală a statului", a spus el.

Franța, foarte implicată militar în lupta împotriva terorismului în Mali, este împotriva unei posibile sosiri a grupului Wagner în această țară pentru a instrui forțele armate locale și pentru a asigura protecția conducătorilor.

Parisul a avertizat deja autoritățile de tranziție maliene că prezența grupului Wagner ar pune sub semnul întrebării angajamentul său militar în Mali.

„Nu este posibil pentru noi. Este complet incompatibil cu modul în care concepem lupta împotriva terorismului în Mali", a reiterat Jean-Yves Le Drian.

Grupul Wagner este suspectat, în special de Paris, că acționează în numele Kremlinului, unde acesta nu dorește să apară prea oficial.

„Wagner este în primul rând o companie de mercenari ruși care fac război prin procură în numele Rusiei, chiar dacă Rusia neagă (...) Nu păcălește pe nimeni", a insistat ministrul.

În septembrie, ministrul francez de externe i s-a plâns de acest lucru omologului său rus, Serghei Lavrov, cu prilejul Adunării Generale a Națiunilor Unite la New York.

„I-am spus asta. El a spus +nu sunt eu+. I-am spus +ba da, tu ești+. Ei se refugiază în spatele faptului că un stat sau altul are dreptul să încheie un contract cu o firmă sau alta. Or, nu aceasta este realitatea", a spus el.

„Realitatea este că sunt combatanți, indivizi care încalcă dreptul internațional și pun sub semnul întrebării chiar suveranitatea statelor", a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău