Grupul Media pentru Știri de Securitate îndeamnă cetățenii să acceseze sursele oficiale pentru a evita dezinformarea

  • 11 Mai 2023 18:47
Grupul Media pentru Știri de Securitate îndeamnă cetățenii să acceseze sursele oficiale pentru a evita dezinformarea

În vederea excluderii dezinformărilor, Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE) vine cu o serie de precizări, care vizează activitatea cotidiană a cetățenilor în condiții de confort și siguranță în contextul Summitului CPE 2023, se arată într-un comunicat al Poliției Republicii Moldova.

Autoritățile din domeniile securității naționale, afacerilor interne și apărării informează cetățenii că vor asigura pe întreg teritoriul național un regim de normalitate, folosind măsuri și mijloace adecvate pentru menținerea stabilității sociale.

Respectiv, în perioada 31 mai – 2 iunie curent, punctele de trecere ale frontierei de stat funcționează în regim normal de lucru. Autoritățile vor întreprinde măsuri suplimentare integrate cu activitatea zilnică de serviciu, astfel încât trecerea frontierei de stat de către persoane și mijloace de transport să nu fie afectată. 

Pentru evitarea unor eventuale aglomerări, în perioada vizată va fi suplinit numărul de polițiști de frontieră din prima linie, inclusiv numărul dispozitivelor speciale de control al documentelor de călătorie. 

De asemenea, în vederea asigurării siguranței și securității aeronautice, toate zborurile aeronavelor civile vor fi interzise pe întreg spațiul aerian al Republicii Moldova pentru intervalul de timp 1 iunie ora 00.00 (ora locală) până pe 2 iunie ora 07.00 (ora locală), excepție făcând aeronavele oficiale. În cazul aeronavelor fără pilot (drone) civile, interdicția de zbor este pentru perioada 31 mai ora 00.00 (ora locală),  până pe 2 iunie ora 07:00 (ora locală).

Măsurile de securitate, care vor fi aplicate pentru Summitul CPE, sunt la standarde internaționale și vor fi instalate gradual având un nivel sporit de flexibilitate, astfel încât  inconveniențele să fie cât mai reduse pentru societate. Cetățenilor li se recomandă să aibă asupra lor documentele de identitate, în cazul în care vor fi legitimați de către organele de ocrotire a normelor de drept.

Activitatea instituțiilor care au regim de lucru continuu (poliția, poliția de frontieră, serviciul vamal, serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112, salvatorii și pompierii, spitalele, autoritatea competentă pentru străini, carabinierii, Serviciul de Informații și Securitate, Armata Națională, penitenciarele, etc), activitățile comerciale (centrele comerciale, magazinele alimentare, piețele), culturale se desfășoară fără perturbări în perioada Summitului. La fel și evenimentele publice care nu au loc în perimetrul de securitate.

Autoritățile mizează pe înțelegerea cetățenilor față de eventualele dificultăți cu privire la mobilitate și fac apel la calm și atitudine proactivă.

GMSS-CPE recomandă tuturor persoanelor să se informeze din surse oficiale, întrucât informațiile de interes public sunt difuzate pe website-urile oficiale și transmise presei în timp real. 

Din GMSS-CPE fac parte comunicatorii instituțiilor naționale din domeniul ordinii publice, securității și apărării naționale: Ministerul  Afacerilor Interne cu Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Migrație, Inspectoratul General de Carabinieri, Academia „Ștefan cel Mare” a MAI; Serviciul de Protecție și Pază de Stat; Serviciul de Informații și Securitate; Ministerul Apărării; Procuratura Generală; Autoritatea Aeronautică Civilă; Administrația Națională a Penitenciarelor.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
37,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:1,54 m/s
Sun
31
Mon
33
Tue
34
Wed
33
Thu
31
Arhivă Radio Chișinău