Grupul de la Vișegrad: Reuniune la tema crizei emigranților

  • 09 Octombrie 2015 13:00
Grupul de la Vișegrad: Reuniune la tema crizei emigranților

Criza imigranților, una dintre temele aflate pe agenda unei reuniuni de două zile a grupului de la Vișegrad.

În Ungaria se încheie summitul grupului de la Vișegrad, consacrat în mare parte crizei refugiaților. Președinții Ungariei, Poloniei, Cehiei și Slovaciei au discutat cu omologul lor croat, și au convenit să coopereze pentru securizarea frontierei de sud a spațiului european de liberă circulație.

Imigranții au continuat să sosească și ieri în grupuri, la frontiera ungară-croată după ce în fiecare zi din această săptămână au fost preluate de la granița comună aproximativ 6.000 de persoane. Șeful de cabinet al premierului ungar, János Lázár a anunțat că lucrările la gardul de la frontiera Verde cu Croația au fost finalizate în proporție de 99%, dar o decizie, privind aplicarea acelorași măsuri ca la granița cu Serbia unde de la mijlocul lunii trecute accesul migranților în țară a fost practic blocat, ar putea fi luată în termen de o săptămână după unele consultări la nivel internațional.

Aflat ieri la Luxemburg ministrul de externe, Peter Szijjarto a declarat jurnaliștilor ungari că s-a ajuns la o înțelegere cu celelalte state ale Grupului de la Vișegrad, respectiv Polonia, Slovacia și Republica Cehă privind participarea cu personal de specialitate la activitățile de control de la granițele de sud ale Ungariei, care sunt și frontierele externe ale spațiului Schengen, dar nu a oferit alte detalii.

Criza imigranților reprezintă una dintre temele aflate și pe agenda unei reuniuni de două zile a președinților statelor grupului de la Vișegrad, care a început ieri în localitatea ungară Balatonfüred.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău