Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt, convocat în mod repetat

  • 05 Februarie 2018 14:50
0%
00:00:00
00:00:00

Grupul de inițiativă pentru organizarea unui referendum legislativ privind abrogarea sistemului de vot mixt se convoacă în mod repetat, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea acestuia. Membrii mai multor organizații non-guvernamentale au anunțat o adunare în acest scop, ce se va desfășura sâmbătă, 11 februarie, la Filarmonica Națională. 

Reprezentanții societății civile au subliniat că prin refuzul CEC de a înregistra primul grup de inițiativă le-a fost încălcat dreptul de a participa direct la guvernare și dreptul la asociere. Astfel, s-a decis convocarea unei adunări pentru a colecta semnături în susținerea unui nou grup de inițiativă privind anularea sistemului electoral mixt. 

„Noi suntem persoanele implicate în organizarea primului grup și în organizarea celui de-al doilea grup de inițiativă și ați putea spune că probabil suntem părtinitori. Oponenții noștri, Partidu Democrat și simpatizații lor vor putea vehicula astfel de argumente. Însă realitatea este că noi avem și un raport obiectiv făcut de Asociația Promo-LEX. Concluzia lor a fost că temeiurile invocate de CEC au fost minuscule, irelevante și absolut insuficiente pentru a argumenta refuzul de înregistrare a unei inițiative populare”, a declarat Ștefan Gligor, șeful biroului executiv al primului grup de inițiativă.

Comisia Electorală Centrală a respins în ianuarie cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului legislativ privind abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral. CEC a argumentat atunci că ar fi fost admise mai multe încălcări la înregistrarea grupului de inițiativă și a fost invocat faptul că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri. 

Decizia CEC a fost criticată și de Platforma „Demnitate și Adevăr” și PLDM, iar Asociația Promo-Lex a arătat că aceasta ar fi fost „selectivă”, motivele invocate fiind „minore”.

La 20 iulie anul trecut, 74 de deputați au votat pentru schimbarea sistemului electoral, iar peste câteva ore, această lege a fost promulgată de șeful statului, Igor Dodon. Pe 21 iulie, legea a apărut în Monitorul oficial.

Ulterior, Curtea Constituțională a respins o sesizare a Partidului Liberal care a cerut anularea trecerii la sistemul de vot mixt. De asemenea, Partidului Acțiune și Solidaritate, a anunțat că intenționează să atace la Curtea Constituțională Hotărârea Guvernului privind formarea circumscripțiilor uninominale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
9
Wed
8
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău