Gruparea șiită libaneză Hezbollah anunță că a lansat zeci de rachete Katiușa în nordul Israelului

  • 04 August 12:36
Gruparea șiită libaneză Hezbollah anunță că a lansat zeci de rachete Katiușa în nordul Israelului

Mișcarea șiită libaneză proiraniană Hezbollah a anunțat duminică dimineață că a lansat pentru prima oară zeci de rachete Katiușa asupra regiunii Beit Hillel din nordul Israelului, informează dpa.

Într-un comunicat, gruparea a transmis că, "drept răspuns la atacurile dușmanului israelian asupra satelor din sud și a adăposturilor, în special atacurile care au vizat satele Kafr Kila și Deir Saryan și rănirea civililor, Rezistența Islamică (Hezbollah) a lovit Beit Hillel pentru prima dată cu zeci de rachete Katiușa", transmite Agerpres.

Potrivit presei israeliene, multe dintre rachete au fost interceptate de sistemul de scut antirachetă Domul de Fier al țării.

Surse de securitate libaneze din sudul Libanului au declarat că aproximativ 50 de rachete au fost lansate în nordul Israelului dinspre Liban.

Situația de la frontiera israeliano-libaneză s-a înrăutățit semnificativ recent, notează dpa.

După asasinarea comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, și a șefului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, la începutul acestei săptămâni, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a jurat răzbunare.

De la izbucnirea războiului din Gaza, în octombrie anul trecut, au avut loc atacuri zilnice între Hezbollah și armata israeliană, soldate cu decese de ambele părți.

La rândul său, armata israeliană a transmis într-un comunicat de presă citat de EFE că a detectat la primele ore ale zilei de duminică lansarea a 30 de rachete din Liban, care au fost interceptate în mare parte de sistemele de apărare aeriană, în timp ce una dintre ele a căzut în zona Beit Hillel, în nordul țării, și multe altele în zone deschise, fără a se înregistra victime.

"La scurt timp după aceea, Forțele Aeriene au atacat punctul de lansare al Hezbollah din care s-au tras proiectilele", potrivit comunicatului citat.

În acest scop, forțele armate israeliene au bombardat un punct din apropierea orașului libanez Marjayoun, la aproximativ 8 kilometri de graniță.

În plus, Israelul a lansat un atac de artilerie împotriva zonei Odaiseh, tot foarte aproape de graniță, pentru a "elimina amenințările", fără a oferi mai multe detalii în acest sens.

Lansarea acestui baraj de proiectile de către miliția proiraniană are loc la scurt timp după ce armata israeliană a anunțat moartea unui membru al Hezbollah, Nazih Abed Ali, în zona Bazuriya, din sudul Libanului, pe care l-a identificat ca fiind ''un terorist important al frontului sudic'' al grupării șiite libaneze.

Israelul a afirmat că eliminarea acestuia "reprezintă o lovitură grea" pentru capacitățile frontului sudic al Hezbollah. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:3,6 m/s
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Fri
23
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău