Grupare europeană de cooperare teritorială România – Republica Moldova

  • 19 Octombrie 2023 18:56
Grupare europeană de cooperare teritorială România – Republica Moldova

Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor – IDEP Moldova și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST propun crearea Grupării europene de cooperare teritorială (GECT) între România și Republica Moldova, instrument care ar putea îmbunătăți viața oamenilor din regiune prin accesarea în comun a proiectelor europene.

Într-o conferință de presă la IPN, Iurie Calestru, director de programe la Institutul de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, a declarat că GECT-urile au fost instituite cu scopul de a facilita cooperarea transfrontalieră, transnațională și interregională. GECT permite partenerilor din diferite state să se asocieze și să furnizeze, în limitele competențelor deținute, servicii  comune, fără a necesita semnarea și ratificarea unui acord internațional prealabil de către autoritățile naționale.

La nivelul UE sunt circa 88 de GECT-uri deja create, iar dacă autoritățile din România vor agrea crearea primului GECT în calitate de lider, iar Republica Moldova să fie partener, Moldova va putea accesa împreună cu România proiecte europene direct de la Comisia Europeană. Este vorba despre proiecte majore pentru ambele țări.

GECT-urile au personalitate juridică, se pot constitui la nivel de state membre sau autorități de nivel național, autorități regionale, autorități locale, întreprinderi publice sau organisme de drept public, întreprinderi care prestează servicii de interes economic general, autorități naționale, regionale sau locale, organisme sau întreprinderi din țări terțe sub rezerva unor condiții. Inclusiv Republica Moldova și Ucraina sunt eligibile în calitate de parteneri GECT, precizează Iurie Calestru.

Niciunul din cele 88 de GECT-uri existente nu își are sediul în România. Autoritățile publice din România sunt membre a șase GECT-uri, din care patru sunt cu sediul în Ungaria. Printre țările cu cele mai multe GECT-uri înființate se numără: Ungaria, Franța, Spania, Italia, Germania, Polonia și Austria.

Cele mai multe GECT-uri vizează domenii ca: educație, turism, schimb de bune practici. Există și GECT-uri care operează în sănătate. Iurie Calestru crede că în actuala perioadă post-pandemică, cu multiple provocări de ordin regional de toate tipurile, de securitate, energie etc., este momentul când societatea trebuie să contribuie la demersul de integrare europeană, lucru posibil și prin proiectele finanțate de Uniunea Europeană. În acest sens, GECT ar putea fi un instrument adițional la rezultatele remarcabile ale autorităților. Moldova și cetățenii implicit ar putea beneficia de proiecte și fonduri adiționale, a conchis directorul de programe IDEP.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău