Grup criminal specializat în fraude informatice, destructurat de autoritățile din Republica Moldova și România. Prejudiciul depășește 6,5 milioane de Euro

  • 02 Februarie 10:46
Grup criminal specializat în fraude informatice, destructurat de autoritățile din Republica Moldova și România. Prejudiciul depășește 6,5 milioane de Euro

Autoritățile anticorupție din Republica Moldova și România au desfășurat o operațiune comună privind destructurarea unui grup criminal organizat specializat în fraude informatice și spălarea banilor care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 6,5 mln. euro (127 000 000 lei).

Potrivit Procuraturii Anticorupție din R. Moldova, acțiunile de urmărire penală au avut loc în perioada 24 - 26 ianuarie 2024, pe teritoriul R. Moldova. La ele au participat reprezentanții Procuraturii Anticorupție și omologii lor din cadrul Secției Cooperare Internațională și Secției de combatere a infracțiunilor de Terorism și a Criminalității Informatice din cadrul Direcției Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România. 

Grupul criminal organizat constituit în mare parte din cetățeni români și moldoveni, având rolurile clar definite (o parte din membrii grupului, cu abilități în domeniul IT) au organizat, supervizat și realizat acțiunile infracționale de sustragere a mijloacelor financiare din conturile bancare ale mai multor persoane fizice și juridice din mai multe țări membre UE (cu predilecție Spania, Marea Britanie și România) prin utilizarea programelor de tip malware și accesarea ilegală a sistemelor informatice ale victimelor.

O altă parte a membrilor grupului criminal organizat, folosind acte de identitate false, în prealabil au organizat, dirijat și realizat activitățile de creare a unor conturi bancare colectoare, în care să fie adunate mijloacele financiare sustrase.

Pentru a diminua riscul descoperiri întregii rețele infracționale, circuitul banilor proveniți din activități infracționale a fost extins prin realizarea mai multor transferuri din conturile colectoare la conturile de card ale altor persoane, în mare parte din R. Moldova.

În acest sens, o altă parte din membrii grupului criminal organizat, au identificat și recrutat persoane cu venituri modeste, care contra unor remunerații modice au deschis pe numele lor conturi de card bancar, cu opțiuni de internet banking, iar cardurile bancare, datele pentru online banking și restul rechizitelor le-au pus la dispoziția recrutorilor.

La data preluării cardurilor bancare de către recrutori, pe conturile aferente erau ordonate și transferate mijloacele financiare fraudate și adunate inițial în conturile colectoare, în sume ce variau în jurul valorii de 10 000 euro per transfer.

La ultima etapă a activităților infracționale, alți membri ai grupului criminal organizat, au lichefiat mijloacele financiare sustrase, prin extragerea acestora de pe conturile bancare, deschise pe numele persoanelor recrutate, de la bancomatele băncilor comerciale din Slovacia, România ș.a.

Activitățile infracționale au avut loc în perioada anilor 2018 – 2020, în R. Moldova fiind identificate un grup de aproximativ 90 de persoane, recrutate, inclusiv 4 recrutori care acționau în diferite zone geografice ale R. Moldova. Ultimii au fost recunoscuți și audiați în calitate de învinuiți, fiindu-le efectuate percheziții domiciliare și informatice.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunii de spălare de bani, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Subsecvent, cu participarea omologilor DIICOT, au fost desfășurate activități de identificare, aducere la sediul PA, audiere și aducerea la cunoștință a acuzațiilor față de 2 persoane fizice din R. Moldova cu rol de recrutori în cadrul grupului criminal organizat, audierea în calitate de martori a mai multor persoane, schimb de informații și acte procesuale, inclusiv percheziții, expertize judiciare și ridicări de acte ce constituie informații bancare.

Totodată, în vedere recuperării prejudiciului, a fost aplicat sechestru pe mijloace bănești de peste 160 mii euro. Banii sechestrați au fost transferați  pe conturile speciale ale ARBI, fiind preluați în administrarea acestei instituții, pentru valorificare anticipată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău