Gripă aviară: Peste 80.000 de păsări sacrificate în Cehia și un prim focar identificat în Slovenia

  • 28 Decembrie 2021 16:30
Gripă aviară: Peste 80.000 de păsări sacrificate în Cehia și un prim focar identificat în Slovenia

Aproximativ 80.000 de păsări de curte au fost sacrificate marți în Cehia din cauza gripei aviare, în timp ce un prim focar de infecție a fost identificat și în Slovenia, cu un virus ce a fost adus în Europa prin intermediul păsărilor migratoare, transmite marți AFP, potrivit Agerpres.

În Republica Cehă veterinarii au trebuit să sacrifice marți 80.000 de păsări contaminate cu gripă aviară de la o fermă din Libotenice, la aproximativ 45 de kilometri nord de Praga.

De la sfârșitul săptămânii, peste 100.000 de păsări au murit la această fermă din Cehia care avea până înainte de Crăciun un efectiv de 188.000 de păsări.

"Sacrificarea păsărilor atinse de gripa aviară este în curs", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Administrației veterinare din Cehia, Petr Majer. "Cifrele arată că această tulpină H5N1 foarte patogenă este și foarte agresivă și ucide în special găinile, rapid și la scară mare".

Veterinarii vor trebui să distrugă și peste 1 milion de ouă, conform purtătorului de cuvânt.

Cehia a înregistrat un număr record de 48 de focare de gripă aviară în acest an.

În alte regiuni ale Europei, o mică fermă din nord-estul Sloveniei, din apropiere de Slovenska Bistrica, a fost plasată marți în carantină după ce a fost detectat un prim caz de gripă aviară, conform autorităților slovene care au subliniat că este vorba de primul caz de îmbolnăvire cu virusul aviar H5N1 depistat în acest an.

"Au fost luate măsuri atât în ferma infectată cât și în împrejurimi", conform autorităților slovene care au lansat un apel la crescătorii de păsări să le țină închise pentru a se evita răspândirea virusului.

De asemenea, în Franța au fost detectate recent focare de gripă aviară în sud-vest, iar Marea Britanie a anunțat că a sacrificat în acest an aproape jumătate de milion de păsări pentru a stopa cea mai mare epidemie de gripă aviară cu care s-a confruntat până în prezent. Belgia și Țările de Jos au impus de asemenea măsuri specifice în ultimele câteva luni, după detectarea unor focare de gripă aviară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău