Gripa aviară face ravagii în unele localități din R. Moldova. Circa 150 de lebede au fost găsite moarte în apropierea unor localități din raioanele Sângerei, Drochia, Florești, Ungheni și Strășeni

  • 21 Decembrie 2023 13:57
Gripa aviară face ravagii în unele localități din R. Moldova. Circa 150 de lebede au fost găsite moarte în apropierea unor localități din raioanele Sângerei, Drochia, Florești, Ungheni și Strășeni

Gripa aviară face ravagii în unele localități situate preponderent în nordul Republicii Moldova. Timp de câteva zile au fost găsite în jur de 150 de lebede moarte în apropierea unor localități din raioanele Sângerei, Drochia, Florești, Ungheni și Strășeni. Autoritățile de mediu au actualizat Registrul Păsărilor sălbatice, iar cetățenii sunt îndemnați să izoleze animalele domestice de focarele de infecție. În caz de depistare a cadavrelor animaliere, cetățenii sunt rugați să informeze Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), transmite Radio Chișinău.

Experți în mediu susțin că în Rep. Moldova se înregistrează o situație de infestare cu gripă aviară fără precedent ce ar avea un impact negativ asupra ecosistemului.

Autoritățile locale s-au mobilizat să izoleze focarele de gripă din Florești, Drochia, Sângerei, Ungheni și Strășeni, a declarat pentru Radio Chișinău, ministra Mediului, Rodica Iordanov.

„Să vedem care ar fi mecanismele pentru ca să nu admitem răspândirea acestei gripe aviare și să protejăm mediul  natural de celelalte păsări infectate și, totodată, să protejăm proprietatea cetățenilor, adică animalele domestice”, a spus Rodica Iordanov.

65 de lebede au fost găsite moarte de către inspectorii de mediu pe râul Răut în apropiere de Florești, a comunicat șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga:

„Cert este faptul, dacă vorbim de cazul de la Florești, în urma unei raze au fost depistate mai multe cadavre de specii lebădă. Urmează ca în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale de la nivel local să fie întocmite toate actele necesare unde vor fi stipulate toate particularitățile speciei care a fost depistată”, a declarat Bulmaga.

Pe site-ul ANSA a fost activată harta focarelor active de boli ale animalelor, iar cetățenii sunt rugați să completeze formularul online în caz că sunt găsite și alte animale sau păsări sălbatice moarte, a spus directorul adjunct  al Agenției, Alexandru Manciu.

„Până la moment au fost depistat 144 de cadavre de lebădă în mai multe locații. De asemenea în cadrul localităților din proximitatea acestor focare au fost demarate Recensământul Păsărilor din exploatații non-profesionale, inclusiv prelevări de probe pentru a fi supuse în laborator. Și totodată comunicarea cu populația astfel încât aceștia să își țină păsările închise și a minimaliza contactul cu fauna sălbatică”, a menționat Manciu.

În Recensământul Păsărilor Acvatice din acest an au fost înregistrate trei specii de lebădă: lebădă mică, lebădă de vară și lebădă de iarnă.

Segmentul fluviului Nistru între Naslavcea și Soroca rămâne un cartier de iernare pentru multe specii de păsări care vin în Republica Moldova. Potrivit datelor ANSA, aici au fost numărate aproape 16 500 de păsări acvatice din diverse specii, printre care lebede de vară și de iarnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău