Grigore Tinică: Medicii din România au salarii de 10 ori mai mari decât cei din R. Moldova

  • 05 Noiembrie 2020 14:06
Grigore Tinică: Medicii din România au salarii de 10 ori mai mari decât cei din R. Moldova

Medicii din România au un salariu de 10 ori mai mare față de cei din R. Moldova. Despre aceasta a vorbit, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, renumitul medic cardiolog Grigore Tinică, care și-a început cariera în medicină la Chișinău, însă a plecat și s-a stabilit la Iași, România, în anul 1990, scrie TVRMOLDOVA.MD.

Potrivit sursei citate, medicul Tinică spune că dacă un medic din R. Moldova are un salariu de 300 sau 400 de euro, în România salariul este de 3,4, 5 sau chiar 7 mii de de euro, dacă are toate gradele științifice, la nivelul cel mai înalt.

„Un rezident, în România are salariu de aproximativ 1500 de euro, salariu de început, plus sporuri, plus gărzi, plus alte facilități. Înainte plecau rezidenții foarte mult, acum pleacă pentru a învăța ceva, pentru a-și dezvolta aptitudinile și foarte mulți din ei se întorc. În Italia, la fel, salariu de început este de 1200 – 1500 de euro”, spune Grigore Tinică.

Renumitul cardiolog spune că atunci când a plecat în România, în anul 1990, gospodăriile oamenilor din R. Moldova erau mai arătoase, aveau lumină mai multă, iar în România erau mai sărăcăcioase. Situația însă, s-a schimbat:

„Acum când treci granița, vezi că în România e lumină peste tot, casele sunt frumoase, oamenii și-au recosntruit casesau și-au construit case noi, pe când aici lucrurile au stagnat. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că și în partea stângă a Prutului, și în partea dreaptă a Prutului, trăiesc moldoveni, care sunt români de fapt, sau fiecare cum vrea să se numească, deși  noi suntem români și punctum”, spune Grigore Tinică.

Cardiologul mai spune că și pensionarii din R. Moldova o duc mai rău decât cei din România. Acesta spune că soacra sa, în R. Moldova avea o pensie de 30 de euro, iar când a trecut în România, primea o pensie de 200 de euro.

Medicul mai spune că, în contextul  alegerilor prezidențiale din R. Moldova, că există „un licăr de speranță” că și în R. Moldova ar putea fi mai bine.

Apa curge la vale, curentul merge unde e rezitența mai mică, iar omul unde e mai bine. Foarte multă populație din R. Moldova a plecat, oamenii au plecat pentru că au vrut ei să plece, au plecat pentru că nu este bine. Zilele acestea a părut un licăr de speranță că s-ar putea și aici să fie bine.
De data aceasta putem să spunem că dacă nu reușim, vina este a noastră. În anii 80, începutul anilor 90 când ieșim în stradă, puterile care erau împotriva noastră erau mult mai puternice și am reușit. Și acum se poate reuși”, conchide cardiologul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:0 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău