Grigore Moisil (1906 - 1973)

  • 13 Noiembrie 2013 14:17
Grigore Moisil (1906 - 1973)

Este considerat părintele informaticii din România. A fost un matematician de renume și un profesor de legendă.

Una dintre cele mai cunoscute "istorii orale" cu Grigore Moisil personaj central e următoarea: Profesorul Grigore Moisil, la o oră de matematică, după ce a citit tâmpeniile scrise de un student într-o lucrare, l-a chemat pe respectivul la el, l-a pupat pe frunte și i-a zis: "Poți să te lauzi la toată lumea că profesorul Grigore Moisil te-a pupat în fund, pentru că ăsta nu e cap".

S-a născut în 1906, la Tulcea, într-o familie de intelectuali. Bunicul său, al cărui nume îl poartă, a fost unul dintre fondatorii primului liceu românesc din Năsăud, tatăl a fost arheolog, membru al Academiei Române iar mama sa – profesoară.

Grigore Moisil urmează școala primară la București iar studiile liceale la Vaslui și București (liceul Spiru Haret) între anii 1916-1922. În anul 1924 intră ca student la Politehnică, secția construcții dar va ajunge sa termine Facultatea de matematică a Universității din București.

După al doilea război mondial, guvernul comunist l-a numit în 1946 ambasador al României la Ankara. A fost laureat al Premiului de Stat al Republicii Populare Române și i s-a decernat în 1964, prin decret al Consiliului de Stat, titlul ”Om de știință emerit”. În 1929 își susține teza de doctorat Mecanica analitică a sistemelor continue, în fața unei comisii conduse de Gheorghe Țițeica și având ca membri pe Dimitrie Pompeiu și pe Anton Davidoglu. Această teză este publicată, tot în 1929, la editura Gauthier-Villars din Paris și va fi apreciată de savanții Vito Volterra, Tullio Levi-Civita, Paul Lévy.

În 1930 pleacă la Paris, unde studiază la Sorbona cu mari matematicieni. În anul 1931 susține examenul de docență, cu lucrarea Sur une classe de systemes d'equations aux derivees partielles de la Physique mathematique si este numit conferențiar la Facultatea de Matematică din Iași. Pleacă la Roma cu o bursă de studii Rockefeller. În 1932 se reîntoarce în țară și se stabilește timp de 10 ani în Iași. Ține primul curs de algebră modernă din România, „Logica și teoria demonstrației”, la Universitatea din Iași. Publică lucrări în domeniile mecanicii, analizei matematice, geometriei, algebrei și logicii matematice.

După al doilea război mondial, guvernul comunist l-a numit în 1946 ambasador al României la Ankara. A fost laureat al Premiului de Stat al Republicii Populare Române și i s-a decernat în 1964, prin decret al Consiliului de Stat, titlul ”Om de știință emerit”.

Astăzi "Ascultă Vocea" matematicianului Grigore Moisil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău