Grigore Karasin | Soluția în privința problemei transnistrene trebuie să fie una de compromis

  • 09 Noiembrie 2018 12:10
Grigore Karasin | Soluția în privința problemei transnistrene trebuie să fie una de compromis

Viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Grigore Karasin a avut o întrevedere cu secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Tatiana Molcean.

Potrivit ria.ru, care citează un comunicat al ministerului rus, reprezentanții Moscovei și ai Chișinăului consideră că „situația actuală nu corespunde potențialului de cooperare dintre cele două state în domeniul comercial-economic, cel umanitar și alte domenii”. De asemenea, partea rusă a remarcat că deși dialogul la nivel înalt dintre cele două state este unul foarte intens, nu acest lucru se întâmplă și în cazul comunicării la nivel guvernamental sau parlamentar. Reprezentanții Moscovei au mai scos în evidență faptul că accesul mai multor oficiali ruși ar fi fost interzis nemotivat pe teritoriul R.Moldova. 

Referitor la problema transnistreană, Grigore Karasin că o soluție poate fi identificată doar în urma unui „compromis găsit de părțile direct implicate, cu spijinul mediatorilor internaționali”. În același timp, oficialul rus a atras atenția reprezentantei Chișinăului în privința „promovării contraproductive, înclusiv pe platformele internaționale, a subiectului privind prezența trupelor ruse în stânga Nistrului”. 

De asemenea, în cadrul discuțiilor au mai fost abordate temele ce țin de faptul ca mass-media rusă să activeze fără impedimente, utilizarea limbii ruse în R. Moldova, înlăturarea obstacolelor în privința semnării acordurilor migraționale, prevenirea și investigarea actelor de vandalism asupra monumentelor militare ruse. 

Menționăm că, potrivit unui comunicat al MAIE, în cadrul negocierilor, care au avut loc la 8 noiembrie, au fost examinate unele probleme ale relațiilor bilaterale, în special privind subiectele importante de pe agenda relațiilor interstatale. De asemenea, au fost examinate problemele cu care s-au confruntat funcționarii de rang înalt și alte persoane oficiale, în timpul deplasărilor de serviciu în Federația Rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău