VIDEO | Greutatea stratului de gheață, responsabilă de depresiunea în formă de inimă de pe planeta Pluto

  • 01 Decembrie 2016 13:53
VIDEO | Greutatea stratului de gheață, responsabilă de depresiunea în formă de inimă de pe planeta Pluto

Greutatea stratului de gheață acumulat în zona cea mai rece a planetei Pluto a provocat depresiunea formată în interiorul zonei Sputnik Planum, potrivit unui studiu publicat de revista Nature, scrie Agerpres.

Cercetarea desfășurată de Universitatea din Maryland (SUA), Institutul Sud-Vest de Investigație din Boulder Colorado (SWRI) și NASA aduce noi date pentru a înțelege evoluția acestei suprafețe în formă de inimă de pe planeta pitică Pluto.

Autorii au considerat inevitabilă acumularea de gheață detectată în Sputnik Planum, o amplă depresiunea topografică în formă de inimă dezvăluite în premieră în 2015, datorită imaginilor luate de nava spațială americană New Horizons.

Studiile anterioare sugerau că depresiunea, având dimensiunile statului Texas, se formase în urma unui mare impact. Totuși informațiile aduse de noile modele de simulare computerizate i-au determinat pe experți să creadă că a fost stratul de gheață cel care a format depresiunea Sputnik Planum.

Cercetările au relevat că straturile succesive de gheață s-au depus de-a lungul a un milion de ani în această zonă de la formarea lui Charon, satelitul natural al planetei pitice Pluto.

Greutatea stratului de gheață a dus la surparea acestei zone și la formarea depresiunii Sputnik Planum, sunt de părere cercetătorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău