Greta Thunberg estimează că va sosi marți în New York la bordul unui velier cu zero emisii de carbon

  • 26 August 2019 15:15
Greta Thunberg estimează că va sosi marți în New York la bordul unui velier cu zero emisii de carbon

Greta Thunberg, o adolescentă suedeză care militează împotriva încălzirii climatice, a precizat luni pe Twitter că velierul cu zero emisii de carbon la bordul căruia traversează Oceanul Atlantic ar trebui să ajungă la destinație marți, în New York, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Malizia II, velierul condus de Pierre Casiraghi - unul dintre cei doi fii ai prințesei Caroline de Monaco - și de germanul Boris Herrmann, a părăsit portul Plymouth din sudul Angliei pe 14 august într-o călătorie de două săptămâni care îi va permite adolescentei suedeze să asiste la un summit mondial organizat de ONU, programat să se desfășoare în septembrie și găzduit de metropola americană.

Luni, velierul se apropia de coastele americane, propulsat de vântul care bătea puternic din spate.

"Vântul puternic ne împinge către vest. Estimăm că vom ajunge în portul North Cove, din Manhattan, New York, în cursul după-amiezii sau al serii de marți", a scris Greta Thunberg pe Twitter.

Într-un mesaj publicat cu câteva ore înainte, duminică, însoțit de o înregistrare video, adolescenta menționa o viteză a vântului de "20-25 de noduri, până la 30 de noduri, și valuri mari''.

Tânăra suedeză în vârstă de 16 ani a refuzat să se deplaseze cu avionul la summitul mondial ONU din cauza emisiilor de carbon pe care îl generează acest mijloc de transport. Pierre Casiraghi i-a pus la dispoziție, în mod gratuit, ambarcațiunea sa pentru a parcurge distanța de 3.000 de mile nautice dintre coastele britanice și Statele Unite.

Adolescenta a sărbătorit pe 20 august, la bordul velierului, un an de la declanșarea mișcărilor de protest ''grevă pentru mediu''.

În 2018, odată cu începerea anului școlar, pe când se afla în prima clasă de liceu, Greta Thunberg a decis să lipsească în fiecare vineri de la cursuri și să se instaleze în fața Parlamentului din Stockholm pentru a sensibiliza deputații pe tema stării de urgență climatică.

Demersul său, preluat rapid de rețelele de socializare și de media, a reprezentat sursa de inspirație pentru mii de tineri din întreaga lume și a dat naștere mișcării ''Vineri pentru viitor''.

Malizia II, un velier cu o lungime de 18 metri, este echipat cu panouri solare și turbine subacvatice, care generează electricitatea necesară alimentării instrumentelor de navigație, pilotului automat, desalinizatoarelor și laboratorului pentru testarea nivelului de dioxid de carbon din apă.

Călătoria atlantică a Gretei Thunberg a fost afectată de o polemică declanșată după ce unul dintre cei doi navigatori, germanul Boris Herrmann, a declarat că mai multe persoane vor călători cu avionul la New York pentru a aduce velierul înapoi în Europa după finalizarea traversării.

Organizatorii călătoriei au dat asigurări că aceste zboruri vor fi ''compensate'' în scopul reducerii bilanțul emisiilor de carbon ale expediției.

Greta Thunberg a recunoscut, la rândul ei, că nu știe deocamdată ce mijloc de transport va folosi atunci când se va întoarce în Europa. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
15
Fri
16
Sat
14

Curs oficial BNM 25 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2923 -0.2119
USD 17.6937 -0.0608
RON 3.9835 -0.0437
UAH 0.6623 -0.0017
RUB 0.2465 -0.0042
Arhivă Radio Chișinău