Greenpeace cere procuraturii ruse anchetarea scurgerii de radiații în Uralii de Sud

  • 22 Noiembrie 2017 02:59
Greenpeace cere procuraturii ruse anchetarea scurgerii de radiații în Uralii de Sud

Filiala rusă a organizației ecologiste Greenpeace cere procuraturii ruse și societaii de stat Rosatom sa investigheze posibila ascundere a unor emisii de radiații în atmosferă. Este vorba despre o scurgere cu izotopi de rutheniu-106.

În cererea sa, Greenpeace citează datele furnizate de Roshidromet, care arată un nivel „extrem de ridicat” al contaminării cu radiații în apropierea instalației nucleare Maiak din regiunea Celiabinsk, înregistrat la sfârșitul lunii septembrie. Ulterior, la începutul lunii noiembrie, cercetătorii europeni au consemnat un nor radioactiv deasupra Europei. Ei au sugerat că sursa contaminarii s-ar afla în Uralii de Sud, scrie paginaderusia.ro.

Reprezentantii Rosatom sustin ca aceste acuzatii sunt „inconsistente”.

Maiak este una dintre cele mai mari întreprinderi ruse pentru prelucrarea materialelor radioactive. A fost înființată în 1948, iar aproape 10 ani mai tarziu, în 1957, la uzina are loc o explozie a unui recipient cu deșeuri radioactive. Aproximativ 300.000 de oameni au fost expuși atunci la radiații. Suprafața totală poluată a fost de 15.000-20.000 kilometri pătrați în regiunile Celiabinsk, Sverdlovsk și Tiumen.

Însa cel mai mare accident nuclear din istoria energiei nucleare a avut loc în 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl. Autoritățile sovietice au raportat incidentul doar câteva zile mai târziu. Aproximativ șapte milioane de oameni din întreaga lume au fost iradiați în urma exploziei de la centrala nucelara, majoritatea erau locuitori din Ucraina si Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:8,75 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău