GRECO recunoaște progresele Republicii Moldova în promovarea integrității și prevenirea corupției, dar solicită unele ameliorări

  • 12 Martie 13:56
GRECO recunoaște progresele Republicii Moldova în promovarea integrității și prevenirea corupției, dar solicită unele ameliorări

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) al Consiliului Europei a recunoscut progresele înregistrate de Republica Moldova în punerea în practică a unui cadru instituțional și juridic vizând promovarea integrității și prevenirea corupției în rândul înalților funcționari de la nivelul executiv al guvernului central, dar a solicitat și unele ameliorări în mai multe domenii, indică un comunicat al Consiliului Europei difuzat marți, transmite Agerpres.

Raportul de evaluare a celui de-al cincilea ciclu GRECO privind Republica Moldova, publicat marți, evaluează eficacitatea măsurilor aplicate pentru a preveni și a combate corupția la nivel înalt în rândul executivului, precum președintele, prim-ministrul, vicepremierii, miniștrii, secretarii de stat, secretarii de stat ai guvernului, secretarul general al serviciilor președinției, secretarul general al guvernului, consilierii prezidențiali și consilierii ministeriali, precum și membrii poliției și ai poliției de frontieră.

GRECO recunoaște că Republica Moldova a dezvoltat un cadru instituțional de integritate compus din Centrul național de luptă împotriva corupției, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Parchetul anticorupție. De asemenea, este în vigoare o strategie națională pentru integritate și combaterea corupției.

Cadrul juridic în materie de integritate cuprinde mai multe legi referitoare la chestiuni precum evaluarea integrității instituționale, gestionarea riscurilor de corupție instituțională, declararea și verificarea patrimoniului și intereselor personale. În ianuarie 2024 a intrat în vigoare o nouă lege privind accesul la informații de interes public, iar în octombrie 2023 o lege privind protejarea avertizorilor de integritate.

Raportul GRECO identifică o serie de domenii unde sunt necesare îmbunătățiri. Astfel, autoritățile ar urma să adopte un cod de conduită pentru persoanele care ocupă înalte funcții în executiv (PHFE) de o manieră care să vizeze toate aspectele de integritate pertinente și să pună în practică un mecanism de monitorizare credibil și eficace.

De asemenea, raportul notează că activitatea de lobby nu este reglementată ca atare și că nu există un control eficace al restricțiilor după încetarea funcțiilor PHFE și le solicită autorităților să remedieze aceste lacune.

Pentru a asigura coerența deciziilor inspectorilor de integritate ai ANI și o repartizare egală și echitabilă a volumului de muncă între ei, ar trebui să fie pus în aplicare un mecanism de control intern.

În plus, GRECO consideră că mandatul actual al Parchetului anticorupție și resursele insuficiente au afectat urmărirea eficientă în justiție în cazuri de corupție la nivel înalt.

În ceea ce privește poliția și poliția de frontieră, GRECO cere adoptarea de măsuri pentru a remedia practica răspândită a promovării în posturi de încadrare interimară. De asemenea, este necesară elaborarea unor coduri de conduită specifice, completate cu orientări practice și un mecanism de control.

Este de așteptat ca autoritățile să prezinte un raport către GRECO privind punerea în practică a celor 25 de recomandări până la 30 iunie 2025, pentru a putea evalua nivelul de conformitate al țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău