Grecia | Sectorul public, în grevă pentru a stopa austeritatea

  • 14 Noiembrie 2018 12:31
Grecia | Sectorul public, în grevă pentru a stopa austeritatea

Sectorul public a funcționat la ralanti miercuri în Grecia, din cauza grevei funcționarilor împotriva austerității, prima după ieșirea acestei țări, în august, din cei opt ani de austeritate financiară sub supravegherea Uniunii Europene (UE) și Fondului Monetar Internațional (FMI), informează AFP, potrivit Agerpres.

Sindicatul Adedy din sectorul public, care reprezintă în jur de o jumătate de milion de funcționari, cere readucerea veniturilor la un anumit nivel, prin anularea tăierilor salariale și de pensii, dar și a creșterii impozitelor dictate acestei țări pe durata celor opt ani cât a fost plasată sub ''perfuzie'' financiară.

Această mobilizare intervine cu o zi înainte de o reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro, de la care Atena așteaptă undă verde pentru a putea anula o nouă reducere a pensiilor, prevăzută începând cu 1 ianuarie. Grecia speră să-și convingă partenerii să renunțe la această tăiere, argumentând cu performanțele sale bugetare, însă finanțele sale rămân sub o înaltă supraveghere dat fiind nivelul datoriei publice, de aproape 180% din PIB.

Potrivit Adedy, salariile funcționarilor au fost reduse cu circa 40%, în timp ce reducerile de pensii variază între 7 și 35%. Adedy a îndemnat la o manifestație care să aibă loc la sfârșitul acestei dimineți în centrul Atenei, după un prim marș al frontului sindical Pame, al opoziției comuniste.

Guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras s-a angajat să reducă rigoarea după ieșirea Greciei din acordurile cu UE-FMI, inclusiv printr-o creștere a salariului minim și o scădere a impozitelor, însă aceste măsuri sunt insuficiente, potrivit Adedy. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău