Grecia respiră de vineri un aer de normalitate prin redeschiderea porților pentru turism

  • 14 Mai 2021 18:00
Grecia respiră de vineri un aer de normalitate prin redeschiderea porților pentru turism

Grecia a ridicat de vineri restricțiile impuse deplasărilor și a redeschis porțile turismului, astfel încât populația începe să respire un aer de normalitate după trei luni de lockdown, însă cifrele cazurilor de COVID-19 rămân ridicate, fapt ce implică riscul unei mai mari răspândiri a pandemiei, relatează EFE.

Pentru greci important este însă că se pot deplasa la casele lor de vacanță, având în vedere că de vineri au fost ridicate restricțiile de deplasare între regiuni.

Cine va călători cu mașina nu trebuie să ia măsuri de securitate adiționale, deși guvernul recomandă ca înainte de a pleca în călătorie cetățenii să efectueze acasă teste rapide anti-COVID-19.

Pentru deplasările în insule cu feribotul - care poate opera la 85% din capacitate - sau cu avionul este obligatorie prezentarea unui certificat de vaccinare obținut după 14 zile de la a doua doză, sau a unui test PCR negativ realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, sau a unui test rapid efectuat acasă cu 24 de ore înainte, sau un certificat care să ateste că persoana a trecut prin boala COVID-19, valabil între două și nouă luni de la infectare. Aceste restricții se aplică și pentru cetățenii greci și pentru turiștii străini.

Certificatul se obține pe platforma self-testing.gov.gr, în cazul probelor făcute acasă, sau efectuate în centrele de diagnosticare publice sau private.

Un alt factor esențial care se schimbă de vineri este că se poate intra în magazinele neesențiale, fără programare prealabilă cum era necesar de la sfârșitul lunii martie când s-au redeschis centrele comerciale. Totuși, se menține neschimbată limitarea suprafeței la 1 client la 25 m2, la fel ca protocoalele de distanțare și obligativitatea purtării măștilor sanitare atât în interior cât și în exterior.

Imaginea străzilor a început să se schimbe din 3 mai când s-au redeschis barurile și restaurantele în aer liber după o pauză de jumătate de an, timp în care au fost posibile doar livrările la domiciliu. Odată cu această redeschidere se relaxează și interdicția de circulație nocturnă, care de vineri va fi mai scurtă și va fi în vigoare între orele 24:00 și 05:00, fapt ce va permite un program prelungit al restaurantelor.

Vineri s-au redeschis și muzeele, în timp ce siturile arheologice s-au redeschis pe 22 martie.

Una din principalele mize ale ridicării restricțiilor este posibilitatea reluării turismului, motorul principal al economii elene și care reprezintă între 25 și 30 la sută din PIB.

Guvernul a promis totuși că deschiderea turismului se va face luând măsurile de precauție necesare și evitând riscurile. Într-un interviu acordat EFE, ministrul grec al turismului, Haris Theoharis, a invocat joi mai multe studii relevante - al Universității Yale (M.Britanie) și Institutului Robert Koch (Germania) - care au demonstrat că turismul implică un risc "scăzut" de răspândire a coronavirusului comparativ cu alți factori.

Incidența cazurilor rămâne însă ridicată în Grecia - 270 în ultimele 14 zile și 162 timp de șapte zile la 100 000 de locuitori - iar presiunea asupra sistemului sanitar public este în continuare ridicată.

În ultimele săptămâni cifra contagierilor s-a stabilizat, ușor dar continuă să depășească media zilnică de 2.000 de cazuri la o țară cu aproape 11 milioane de locuitori. Totuși experții sanitari au văzut semne pozitive în faptul că în ultimele săptămâni externările au depășit numărul spitalizărilor.

Guvernul premierului conservator Kyriakos Mitsotakis susține că țara este bine pregătită pentru a face un turism în siguranță, prin crearea de "bariere" și lansarea campaniei de vaccinare pe orizontală, care va face ca până la sfârșitul lunii iunie să fie vaccinați toți cetățenii.

Insulele sunt totuși veriga slabă a sănătății elene, deoarece atenția medicală este mai precară în partea insulară a țării.

Este și motivul pentru care executivul a optat pentru vaccinarea pe orizontală indiferent de vârsta populației. Până acum a fost imunizată populația din insulele mici; până la sfârșitul lunii mai se va încheia vaccinarea în cele mijlocii; iar până la sfârșitul lui iunie campania de vaccinare în insulele care depășesc 100.000 de locuitori.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău