Grecia: O navă a marinei a sosit în portul Mytilene din Lesbos pentru a găzdui sute de migranți

  • 04 Martie 2020 19:45
Grecia: O navă a marinei a sosit în portul Mytilene din Lesbos pentru a găzdui sute de migranți

O navă a marinei elene a sosit miercuri în portul Mytilene din Lesbos pentru a găzdui sute de migranți ajunși în ultimele zile pe această insulă, după decizia Turciei de a-și deschide frontierele spre Europa, relatează AFP, preluat de Agerpres.

În jur de 500 de migranți, printre care numeroase familii cu copii mici, erau adunați în portul Mytilene, așteptând de mai multe ore sosirea navei pentru a se îmbarca.

Cei mai mulți au petrecut cel puțin două nopți într-o tabără improvizată, din lipsă de locuri în centrele de găzduire de pe insulă și din cauza ostilității localnicilor, care au împiedicat autoritățile și ONG-urile să îi preia.

'Instrucțiunile sunt de a-i înregistra, fără posibilitatea ca ei să depună cerere de azil, și să fie conduși pe navă spre a fi transferați', a declarat pentru AFP Fotis Garoufalias, șeful gărzii de coastă din Mytilene, conform căruia 'procedura ar trebui încheiată astăzi'.

Potrivit unei surse din armată, migranții vor rămâne pe vas, transformat în navă-hotel, 'atât timp cât va fi necesar'. Nava poate primi 400 de persoane, a precizat sursa.

Acest tip de 'nave ale marinei nu sunt concepute pentru a primi și găzdui oameni, așa că furnizăm, împreună cu alți parteneri și ONG-uri, articole precum saltele, pături și saci de dormit', a declarat pentru AFP Astrid Castelein, responsabilă a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) pe Lesbos.

Șeful gărzii de coastă a mai afirmat că a fost instituit 'un sistem de control strict' pentru a-i împiedica pe solicitanții de azil găzduiți pe Lesbos să se îmbarce.

Marți, sute dintre cei găzduiți în tabăra Moria au coborât în port în speranța că se vor urca pe navă, a a cărei sosire fusese anunțată cu o zi în urmă. Scurte ciocniri s-au produs când poliția a încercat să-i respingă.

'Ne așteptăm la aceeași presiune în această după-amiază. Pe de o parte trebuie să ne protejăm frontierele, pe de alta trebuie să-i ținem sub control pe oamenii de aici', a comentat Fotis Garoufalias.

'Moria este o oală care dă în clocot. În oraș, poliția și garda de coastă îi fugăresc pe migranți. Este o insulă, ar trebui găsite soluții pentru a-i transfera' pe continent, a adăugat el.

În jur de 1.720 de migranți au ajuns pe insulele din Egeea în patru zile, adăugându-se celor 38.000 aflați deja în aceste teritorii, potrivit unei surse guvernamentale elene.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău