Grecia, forțată să majoreze finanțarea de urgență acordată băncilor, din cauza retragerilor masive din depozite
-
24 Martie 2017 11:31
Banca Centrală a Greciei (BoG) a fost forțată să majoreze, pentru prima dată din iulie 2015, plafonul finanțării de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni, din cauza retragerilor masive din depozitele bancare.
Finanțarea de urgență a fost majorată cu 400 de milioane de euro, la 46,6 miliarde de euro (50 de miliarde de dolari), ceea ce ce reflectă evoluțiile privind nivelul lichidităților băncilor din Grecia, ținând cont de retragerile din depozite efectuate de sectorul privat, se arată în comunicatul BoG, scrie Agerpres.
Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a acceptat solicitarea BoG de majorare a plafonului finanțării de urgență pentru creditorii eleni, deși în ultimele luni instituția de la Frankfurt a redus sumele destinate sistemului bancar elen, pe fondul stabilizării situației din Grecia.
În acest an, ieșirile din depozitele băncilor elene au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Din 2015, instituțiile financiare din Grecia se bazează pe finanțarea de urgență deoarece retragerile de depozite din băncile grecești au crescut semnificativ, pe fondul impasului înregistrat în negocierile dintre autoritățile de la Atena și creditorii internaționali.
Negocierile dintre Guvernul de la Atena și creditorii săi internaționali privind revizuirea programului de asistență sunt în impas, din cauza divergențelor privind reformele în sectorul pensiilor, taxelor și legislației muncii. Lipsa unui acord cu privire la țintele fiscale impuse Greciei, restructurarea datoriilor și reformele promise de oficialii de la Atena au dat naștere la îngrijorări potrivit cărora Europa ar putea trece printr-o nouă criză financiară.
Cele patru mari bănci grecești – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank – sunt prezente și pe piața din România.