Grecia dorește ca UE să fie „deschisă și francă'' în legătură cu gardurile de la frontierele externe

  • 06 Februarie 2023 15:26
Grecia dorește ca UE să fie „deschisă și francă'' în legătură cu gardurile de la frontierele externe

Ministrul grec pentru afaceri europene Miltiadis Varvitsiotis a cerut luni finanțarea de la bugetul Uniunii Europene a construirii gardurilor de la frontierele externe, argumentând că barierele fizice au redus sosirile de migranți în Europa, transmite Agerpres.

Varvitsiotis a spus că Uniunea Europeană ar trebui să fie ''francă și deschisă'' și să recunoască faptul că ''gardurile funcționează și ele nu ar trebui să fie condamnate de Comisia Europeană''.

La rândul său, ministrul german pentru afaceri europene Anna Lührmann a afirmat că țara sa ''nu crede în propunerile'' respective, în timp ce omologul său sloven Andrej Stancik a spus că trebuie făcut mai mult pentru a proteja granițele blocului comunitar.

Potrivit secretarului de stat francez pentru afaceri europene Laurence Boone, ''banii UE există și pentru a ajuta la protecția frontierelor externe''.

Miniștrii afacerilor europene din UE discută la Bruxelles despre problema controversată a creșterii numărului de solicitanți de azil și de migranți ilegali care vin în Uniunea Europeană.

Într-un interviu acordat European Newsroom săptămâna trecută, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson s-a pronunțat împotriva ideii, apreciind că gardurile și zidurile nu sunt ''o bună soluție'' la problema migrației.

În octombrie 2021, 12 țări membre ale UE, printre care Austria, Polonia și Ungaria, i-au cerut Comisiei Europene să finanțeze construirea de bariere fizice de la bugetul UE, însă executivul comunitar a respins proiectul.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a readus în discuție această chestiune în luna ianuarie, când a solicitat alocarea de la bugetul UE a sumei de 2 miliarde de euro pentru extinderea gardului de la frontiera dintre Bulgaria și Turcia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău