Grecia anunță 21 de măsuri pentru a ajuta familiile lovite de creșterea rapidă a inflației

  • 11 Septembrie 2022 19:00
Grecia anunță 21 de măsuri pentru a ajuta familiile lovite de creșterea rapidă a inflației

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a anunțat sâmbătă 21 de măsuri pentru a veni în ajutorul familiilor care suportă cu greu o inflație galopantă și pentru a promova creșterea economică.

În discursul său anual de politică economică susținut la cea de-a 86-a ediție a Târgului Internațional de la Salonic (TIF), cel mai mare eveniment de acest gen din Grecia, Kyriakos Mitsotakis a promis că va acorda 250 de euro în decembrie celor 2,3 milioane de compatrioți săi aflați într-o situație precară și că va crește alocația de locuință pentru studenți de la 1.000 la 1.500 euro, relatează AFP, citată de Agerpres.

El a mai promis că va majora subvenția pentru combustibil pentru încălzire la 300 de milioane de euro, prin lărgirea criteriilor de obținere a acesteia cu scopul să beneficieze 1,3 milioane de locuințe suplimentare, precum și crearea unui dispozitiv special de reducere a costului uleiului de încălzire. O subvenție de urgență de aproximativ 140 de milioane de euro va fi plătită și fermierilor. „Luăm o serie de măsuri permanente, care vor intra în vigoare în ianuarie. În acest fel, este introdusă o plasă de siguranță pentru societate și se pun bazele unui viitor mai bun”, a spus șeful guvernului de la Atena.

Aproximativ opt miliarde de euro ar urma deja să fie cheltuite pentru reducerea facturilor la electricitate de anul trecut în Grecia. Kyriakos Mitsotakis a mai promis o creștere a pensiilor și a salariului minim, precum și reducerea TVA-ului în anumite sectoare, ceea ce aduce costul total al acestui nou pachet de ajutoare la 5,5 miliarde de euro. Creșterile de preț legate de energie au provocat cea mai mare inflație în Grecia din ultimele trei decenii. Acesta a rămas în două cifre pentru a cincea lună consecutiv, situându-se la 11,4% în august față de 11,6% în iulie, potrivit datelor furnizate vineri de Autoritatea elenă de statistică (ELSTAT).

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,07
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:6,69 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău