Grecia a deschis două noi 'centre închise cu acces controlat' pentru migranți, pe insulele Leros și Kos

  • 27 Noiembrie 2021 17:49
Grecia a deschis două noi 'centre închise cu acces controlat' pentru migranți, pe insulele Leros și Kos

Grecia a deschis sâmbătă două noi tabere închise pentru solicitanți de azil, pe insulele Leros și Kos, un model criticat de apărători ai drepturilor omului din cauza controalelor stricte impuse în aceste centre, relatează AFP, citat de Agerpres.

'O nouă eră începe', a declarat ministrul pentru problemele migrației, Notis Mitarachi, anunțând deschiderea celor două centre.

Noile tabere securizate, îngrădite cu sârmă ghimpată, dotate cu camere de supraveghere și porți de intrare magnetice, unde solicitanții de azil trebuie să prezinte ecusoane electronice și amprentele digitale pentru a putea intra, sunt închise pe timpul nopții.

Solicitanții de azil pot ieși în cursul zilei, dar sunt obligați să revină seara.

Noile așa-numite 'centre închise cu acces controlat', pe care Grecia s-a angajat să le înființeze cu fonduri de la Uniunea Europeană, sunt destinate să înlocuiască vechile tabere sordide și supraaglomerate, unde mii de migranți trăiau în condiții insalubre.

Contribuția UE pentru înființarea celor două noi centre se ridică la 276 milioane de euro.

'Ne eliberăm insulele de problema migranților și de consecințele sale. Imaginile din anii 2015-2019 aparțin de acum trecutului', a mai spus ministrul.

Primul centru securizat de acest tip a fost deschis în septembrie pe insula Samos și alte două sunt prevăzute pe Lesbos și Chios.

Potrivit ONU, pe teritoriul Greciei se află în jur de 96.000 de refugiați și solicitanți de azil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:3,6 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău