Grant de peste 300 de mii de dolari pentru sistemul de educație din R. Moldova

  • 03 Martie 2016 18:19
Grant de peste 300 de mii de dolari pentru sistemul de educație din R. Moldova

Banca Mondială acordă un grant de 365 de mii de dolari pentru îmbunătățirea sistemului de educație din Republica Moldova.

Parlamentul a ratificat Acordul de grant dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Fortificarea capacităților Sistemului Informațional de Management în Educație”, transmite IPN.

Corina Fusu, ministrul educației a spus că Sistemul informațional pentru managementul în educație este un mecanism eficient și absolut necesar pentru a asigura elaborarea politicilor în sistemul de educație. Dar lipsa de date și a persoanelor calificate de includere a acestor date în sistem generează riscul de a apărea informații eronate.

„Analizând situația s-a stabilit un decalaj între datele din sistem și cele reale, și am decis să trebuie îmbunătățit. Am adus argumentele necesare, iar Banca Mondială a decis oferirea unui grant de 365 de mii de dolari pentru a fortifica acest sistem. Aceasta va permite un acces mai mare la date și supravegherea de către cetățeni a reformelor în domeniul educației”, a comunicat Corina Fusu.

Sunt trei componente pentru care se vor cheltui banii: consolidarea statisticii ministerului; fortificarea sistemului informațional al ministerului – se vor procura softuri specializate capabile să analizeze datele incluse; deschiderea și utilizarea datelor din educație pentru un spectru mai larg de beneficiari.

Deputatul libera-democrat, Maria Ciobanu, a spus că Ministerul Educației a demonstrat anterior că nu a putut gestiona corect anumite granturi și și-a exprimat speranța că acești bani vor fi repartizați corect.

Președinta fracțiunii comuniștilor, Inna Șupac, a menționat că Ministerul Educației, în loc să caute granturi pentru a ajuta cât mai multe școli să nu fie închise, adică să nu se recurgă la optimizare, atrage granturi pentru a elabora noi politici de optimizare.

Deputatul democrat,Valentina Buliga, a solicitat să se acorde o atenție deosebită deschiderii datelor din sistemul educației. Parlamentara a spus că baza de date trebuie să fie deschisă pentru autoritățile de asistență socială ca să ajute la combaterea violenței împotriva copiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău