Grant de de 900 000 de euro acordat Republicii Moldova pentru acoperirea cheltuielilor legate de acordarea asistenței medicale refugiaților din Ucraina

  • 05 Octombrie 2022 12:47
Grant de de 900 000 de euro acordat Republicii Moldova pentru acoperirea cheltuielilor legate de acordarea asistenței medicale refugiaților din Ucraina

De la începutul războiului în Ucraina și până în luna iunie, pentru serviciile de sănătate acordate refugiaților din țara vecină s-au cheltuit 39 de milioane de lei. Cheltuielile vor fi parțial acoperite și din grantul de 900 de mii de euro oferit de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Datele au fost prezentate de către reprezentanții Ministerului Sănătății astăzi în cadrul ședinței comisiei parlamentare pentru buget și finanțe.

Grantul de care va beneficia Republica Moldova va fi utilizat pentru finanțarea retroactivă și acoperirea cheltuielilor pentru serviciile de asistență prestate de instituțiile medicale, inclusiv pentru medicamente și pentru deplasarea echipelor.  

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății Ion Prisăcaru a declarat în cadrul ședinței că evidența serviciilor medicale care au fost prestate refugiaților a fost dusă încă de la bun început, din 24 februarie. El s-a referit în ședință doar la datele raportate până în luna iunie, nefiind estimate cheltuielile la zi, până în acest moment.

Noi avem evidența strictă a tuturor serviciilor medicale acordate refugiaților. Ce ține de estimarea cheltuielilor din prezent și cheltuielile deja avute, ultimele cifre care au fost prezentate sunt până la sfârșitul lunii iunie inclusiv, raportul a fost de 39 milioane lei. Estimarea Ministerului Sănătății și a Companiilor Naționale de Asigurări în Medicină la începutul crizei a fost în jur de 20 milioane lei pe lună, însă cheltuielile au fost un pic mai mici. Grantul în valoare de 900 de mii de euro acoperă parțial toate cheltuielile, însă avem și colaborare cu alte organisme internaționale, de aceea anumite servicii medicale sunt acoperite deja. De exemplu: UNICEF oferă servicii medicale copiilor refugiați din Ucraina, Organizația Internațională de migrație acoperă serviciul de dializă și unele proceduri oncologice. Astfel, aceste fonduri din granturi vor acoperi alte cheltuieli”, a declarat Secretarul de stat Ion Prisăcaru.

Amintim că acordul a fost semnat la 9 august 2022. Acesta reprezintă un tratat internațional la nivel interstatal și are ca scop accesarea asistenței financiare nerambursabile sub formă de grant oferită de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru finanțarea retroactivă a cheltuielilor suportate de către sistemul de sănătate în vederea acordării asistenții medicale refugiaților din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău