Grand Prix Nova 2014, la final

  • 21 Iunie 2014 22:22
Grand Prix Nova 2014, la final

Victor Rebengiuc a fost amfitrionul Galei Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova.

Festivalul Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României, s-a încheiat sâmbătă 21 iunie cu Gala de premiere, desfășurată la Palatul Elisabeta.
Creatori, specialiști, dar și iubitori de teatru radiofonic au participat la cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România, între 16 și 21 iunie, la București. Anul acesta au intrat în concurs 44 de spectacole radiofonice din 21 de țări din întreaga lume. Obiectivul festivalului a fost acela de a promova Inovația în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităților de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, ce au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic.
Juriul acestei prime ediții a Festivalului Grand Prix Nova a fost format din personalități și profesioniști de renume: Idalberto Fei, regizor și dramaturg italian, președintele juriului; Marina Bagdasaryan, producător Radio Cultura din Rusia; Alison Hindell, redactor-șef al Departamentului Teatru al BBC, Marea Britanie; Cristina Modreanu, critic de teatru; Domnica Țundrea, realizator la redacția Teatru din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.
Ceremonia de la Palatul Elisabeta s-a desfășurat în prezența lui Victor Rebengiuc – reprezentantul Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta și a Directorului Centrul Cultural Media Radio România - Oltea Șerban-Pârâu, cărora li s-a alăturat Președintele Juriului, Idalberto Fei, participanții la festival și reprezentanți ai presei.
La începutul festivității, Oltea Șerban-Pârâu și Atila Vizauer, Redactor șef al Redacției Teatru, au oferit trei premii speciale pentru roluri excepționale realizate de actorii români în premierele radiofonice ale stagiunii 2013 a Teatrului Național Radiofonic.
Laureații primei ediții a Premiilor Teatrului Național Radiofonic sunt:
Rodica Mandache – Cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Anița din spectacolele Anița Nandriș-Cudla – Amintiri din viață și Anița Nandriș-Cudla – 20 de ani în Siberia, scenariu radiofonic de Magda Duțu și Raisa Radu, în regia artistică a lui Petru Hadârcă;
Vlad Ivanov – Cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul EL din spectacolul Patru povestiri, de Petre Barbu, în regia artistică a lui Attila Vizauer;
Ana Maria Bălescu – pentru Debut, în spectacolul Nopțile gri ale pisicii albastre, de Emil Cătălin Neghină, în regia artistică a lui Gavriil Pinte.
În mesajul transmis participanților de Ovidiu Miculescu, Președintele Director General al Radio România, acesta a subliniat importanța continuării unor proiecte culturale de o asemenea anvergură: „După cum știm cu toții, există activități ale radioului, proiecte, provocări, în care investim profesionalism, dăruire, talent artistic și mult mai mult decât atâta. În timp, unele dintre acestea, cele care vorbesc sufletului, pot deveni nu doar niște amintiri frumoase, ci adevărate repere. Sunt convins că Festivalul Internațional Grand Prix Nova se numără printre acestea”.
Regizorul și dramaturgul italian Idalberto Fei, președintele juriului, a mulțumit Radio România pentru extraordinara organizare și a anunțat apoilaureații cele de a doua ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova:
Secțiunea Short Forms (Teatru scurt)
Locul   I - Happy Birthday, Darling, regia Dmitriy Nikolaev / Radio Russia;
Locul   II – Countdown (Numărătoare inversă), regia Ion Andrei Puican / Radio România;
Locul  III – Roundabout Dance About the Days of the Week (Dans în cerc despre zilele săptămânii), regia Jasna Mesaric / HRT – Radio Croația.
Secțiunea Radio Drama
Locul   I - Metamorfoza, regia Ion Andrei Puican / Radio România;
Locul   II – Anna Livia Plurabelle, regia Grace Yoon – Rundfunk Berlin-Brandenburg, Germania;
Locul  III – Amore Mio – Love Songs and Other Stuff (Cântece de dragoste și alte chestii), regia Stefano Giannotti / Südwestrundfunk, Germania.

 

Idalberto Fei a adus o apreciere specială regizorului austriac Petschinka, pentru întreaga sa carieră. La final, toți cei prezenți au ciocnit o cupă de șampanie în onoarea câștigătorilor.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău