Grădina Zoologică a fost închisă pe 10 zile, pentru a înlătura toate pericolele pentru vizitatori

  • 25 Aprilie 2017 13:23
Grădina Zoologică a fost închisă pe 10 zile, pentru a înlătura toate pericolele pentru vizitatori

Parcurile din capitală au suferit pierderi considerabile după intemperiile de săptămâna trecută și s-au închis, temporar, pentru vizitatori. Valoarea pagubelor încă nu a fost estimată, iar administrațiile acestor instituții fac apel către cetățeni să le dea o mână de ajutor pentru a face curățenie.

Unul dintre cele mai afectate parcuri din cauza ninsorilor și a înghețurilor este Grădina Botanică. Majoritatea colecțiilor de plante și arbori au fost distruse și există riscul să nu poată fi recuperate. Este vorba despre exemplare unice, care au fost cultivate și îngrijite de către specialiștii de la Grădina Botanică de-a lungul mai multor decenii, a subliniat directorul adjunct pe știință, Ion Roșca. Între altele, este vorba despre colecția de magnolii, de tuia, de chiparoși, majoritatea coniferelor, toată colecția de mesteacăn, merii și perii decorativi, etc. Pentru a fi recuperate cel puțin parțial, a fost făcut un apel de ajutor către alte grădini botanice, din alte țări. Dar, deocamdată, este nevoie de cât mai mulți voluntari care să ajute la curățenia generală pe teritoriul Grădinii Botanice, a adăugat Ion Roșca.

„Dacă pot, au dorință, au putere, au timp sau au dragoste față de natură, față de bijuteria Grădinii Botanice, îi îndemn cu mare drag să vină să ne ajute la curățenie. Pot veni de astăzi, de mâine și în fiecare zi. Să se adreseze la poarta centrală a Grădinii Botanice, acolo o să fie informată paza despre sectoarele în care noi efectuăm lucrările de curățenie”, a declarat Ion Roșca.

De asemenea, cei de la Grădina Botanică se vor adresa la Trezoreria Centrală pentru deschiderea unor conturi bancare pentru donații.

Și parcul Dendrariu a fost distrus în proporție de 80 la sută și a fost închis pentru vizitatori. De asemenea, Grădina Zoologică a fost închisă pe10 zile, pentru a înlătura toate pericolele pentru vizitatori, dar și pentru animale. Vice-directorul pentru logistică, Dumitru Ciobanu, spune că, din fericire, niciun animal nu a avut de suferit, dar au fost distruse câteva voliere costisitoare, în valoare de sute de mii de lei.

„Câteva voliere de peste 100 de mii de lei au fost distruse, două voliere acolo, arbori foarte mulți au fost distruși. Dar încă nu se vede totul, noi curățăm drumurile, dar trebuie să intrăm în fiecare volieră. Plasă multă s-a prăbușit, acoperișuri, adăposturi care erau pregătite pentru vară”, a spus Dumitru Ciobanu.

Dumitru Ciobanu a menționat că nu au fost estimate toate pagubele, dar recuperarea totală ar putea dura mai mult timp. Crenguțele din copacii de mesteacăn vor putea fi utilizate, totuși, în calitate de hrană pentru animalele, a mai spus acesta. Voluntarii sunt așteptați și la Grădina zoologică pentru a ajuta la înlăturarea consecințelor intemperiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:69 %
Vint:7,72 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău