Gorbaciov îi îndeamnă pe Putin și pe Trump să mențină pactul privind armele nucleare, datând din era Războiului Rece

  • 09 Ianuarie 2018 01:27
Gorbaciov îi îndeamnă pe Putin și pe Trump să mențină pactul privind armele nucleare, datând din era Războiului Rece

Fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov le-a cerut liderilor rus și american să soluționeze o dispută asupra unui tratat privind controlul armelor nucleare, pe care l-a semnat cu Washingtonul în urmă cu 30 de ani, avertizând că o rupere a pactului istoric ar putea duce la "colapsul" întregului cadru internațional de dezarmare.

"În prezent, sarcina de a păstra acordurile de dezarmare este una dintre cele mai importante", a declarat Gorbaciov, în vârstă de 86 de ani, care a semnat Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă, cunoscut sub numele de Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare/INF, cu președintele american Ronald Reagan, în decembrie 1987, într-o mișcare care a condus la încheierea Războiului Rece. Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990, el a făcut observațiile într-un răspuns scris pentru Kyodo News, când tensiunile dintre Rusia și Statele Unite sunt ridicate, cele două superputeri nucleare acuzându-se reciproc de încălcarea tratatului INF, care prevede distrugerea rachetelor nucleare terestre cu rază scurtă și medie de acțiune, de la 500 km până la 5.500 km.

Gorbaciov a declarat că tratatele internaționale de dezarmare nucleară - tratatul INF, noul Tratat de reducere a armelor strategice sau noul START, Tratatul de neproliferare a armelor nucleare sau NPT - "toate fac parte dintr-o singură arhitectură care se poate prăbuși dacă unul dintre elementele sale este subminat". "Încă sper că liderii țărilor noastre au suficientă înțelepciune pentru a preveni acest lucru", a spus ultimul lider al Uniunii Sovietice. "Le-am cerut președinților Rusiei și Statelor Unite să soluționeze personal problema, să-și reafirme angajamentele față de tratat și să își instruiască diplomații și militarii să rezolve problemele". Privind tratatul INF, administrația președintelui american Donald Trump a anunțat, în martie 2017, că a confirmat desfășurarea unui nou tip de rachete rusești lansate de la sol, într-o încălcare a pactului. La 8 decembrie, la împlinirea a 30 de ani de la semnarea tratatului, Departamentul de Stat a declarat că va urmări o "revizuire a conceptelor și opțiunilor militare, inclusiv a opțiunilor pentru sistemele de rachete cu rază medie lansate de la sol", ca o contramăsură la încălcarea tratatului de către partea rusă.

Rusia, la rândul său, susține că desfășurarea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore în România și implementarea planificată în Japonia încalcă tratatul. Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 14 decembrie că Washingtonul "s-a retras de facto din (tratat)". Gorbaciov a semnalat că Rusia și Statele Unite, care împreună posedă mai mult de 90% din armele nucleare din lume, ar trebui să depună eforturi pentru asigurarea unei lumi fără arme nucleare. "Nu trebuie să uităm că mișcarea către o lume fără arme nucleare este cea mai importantă obligație a puterilor nucleare consacrate în Tratatul de neproliferare", a spus Gorbaciov. Tratatul INF a fost semnat la 8 decembrie 1987, ca urmare a lansării negocierilor în noiembrie 1981, pe fondul tensiunilor sporite dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, generate de amenințările reprezentate de rachetele nucleare cu rază medie desfășurate în Europa.

Gorbaciov a spus că tratatul INF, care a devenit primul acord între cele două superputeri privind eliminarea armelor nucleare desfășurate, a fost "cel mai important document din perioada de încheiere a Războiului Rece". El a menționat, de asemenea, că tratatul a contribuit la reducerea fricii și anxietății în Europa și Asia, inclusiv în Japonia, asupra prezenței rachetelor nucleare. Pactul INF a necesitat distrugerea rachetelor balistice și de croazieră lansate la sol, cu o capacitate de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 km, precum și a lansatoarelor asociate, a structurilor de sprijin și a echipamentelor, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a tratatului, în iunie 1988 În conformitate cu tratatul, cele două țări au eliminat până în anul 1991 un total de 2692 de rachete. De asemenea, a introdus un regim de verificare, care a fost "cel mai detaliat și mai strict în istoria controlului armelor nucleare", la momentul semnării tratatului, potrivit Departamentului de Stat.

Traducerea: Cristina Zaharia

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău