Google a lansat Gemini, noul său model de inteligență artificială generativă

  • 08 Decembrie 2023 18:45
Google a lansat Gemini, noul său model de inteligență artificială generativă

Gemini este ceea ce oamenii de știință numesc model lingvistic mare (LLM), adică un sistem matematic complex care poate “învăța” analizând cantități mari de date, după care poate genera un text, relatează Biziday.

Gemini este considerat un adversar direct pentru  GPT-4, dezvoltat de OpenAI. Noua tehnologie a Google este si “multimodală”, deoarece poate analiza imagini, sunete digitale, videoclipuri, iar totodată poate înțelege, explica și genera coduri în cele mai populare limbaje de programare.

Potrivit reprezentanților DeepMind, Gemini este mult mai avansat decât modelele anterioare ale companiei, poate genera răspunsuri mai precise care se pot apropia chiar de imitarea raționamentului uman, în anumite situații. De exemplu, dacă i se prezintă o problemă de matematică care include linii, forme și alte imagini, poate răspunde în același mod în care ar face-o un elev de liceu, susține compania.

Gemini va fi disponibil în trei versiuni: Ultra, Pro și Nano. Ultra este concepută pentru a aborda sarcini complexe și va fi lansată abia anul viitor. Pro va fi lansată în numeroase servicii Google, inclusiv în chatbot-ul Bard, începând de miercuri. Nano va alimenta unele funcții pe smartphone-ul Pixel 8 Pro, cum ar fi rezumarea înregistrărilor audio și oferirea de răspunsuri text sugerate în conversațiile WhatsApp.

Google încearcă de peste un an să dezvolte o tehnologie care să rivalizeze cu ChatGPT al OpenAI. În martie, Google a lansat chatbot-ul Bard, cu care a avut performanțe mediocre. O lună mai târziu, compania a anunțat colaborări cu Google Brain și DeepMind, care reunesc peste 2.000 de cercetători și ingineri, iar în luna mai a transmis că a început să dezvolte Gemini.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău