Ghid pentru exportatorii în Uniunea Europeană (AUDIO)

  • 19 Martie 2015 14:39
Ghid pentru exportatorii în Uniunea Europeană (AUDIO)

Un ghid pentru producătorii din Republica Moldova care exportă sau își doresc să exporte pe piața Uniunii Europene a fost prezentat astăzi la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”.

Lucrarea, realizată de un expert german, arată că piața europeană este una foarte concurențială și le recomandă exportatorilor moldoveni să se orienteze spre produse la care cererea este mai mare.

Unul dintre sfaturile expertului german, Uwe Konst, pentru producătorii din Republica Moldova este participarea la târguri și expoziții pentru a-și prezenta mărfurile, dar mai ales, pentru a cerceta concurența și pentru a vedea cum se prezintă producătorii care sunt deja pe piața europeană. Totodată, trebuie studiate obiceiurile de consum ale europenilor, care sunt diferite de cele ale cumpărătorilor din Republica Moldova, iar piața europeană este foarte concurențială, a subliniat expertul german.

„Încercați să vă orientați asupra piețelor care sunt în creștere, pentru că acolo șansa este mult mai mare de a intra. Piețele care sunt deja ocupate cu produse din UE sau importate din alte țări, acolo competitivitatea este foarte mare și, trebuie să recunoaștem, este parțial distorsionată de subvenții plătite producătorilor. Un exemplu unde piața crește este domeniul IT, un alt exemplu este mierea”, adeclarat Uwe Konst.

În acest context, unii agenți economic au menționat costurile de producție prea mari pe care le suportă, astfel încât prețul final devine necompetitiv pe piața europeană. P:

„Lanțul valoric pentru un kilogram de carne costă 29-31 de lei, comparativ cu ce se întâmplă în Europa, unde costă 15-17 lei. Totodată, noi avem credite de la băncile  comerciale cu dobânzi mari și cu termene scurte”, adeclarat președintele Asociației Avicultorilor, Nicolae Covaș.

Totodată, subvenționarea redusă a agricultorilor scade din nivelul de competitivitate a produselor moldovenești, a subliniat reprezentantul Federației Naționale a Fermierilor, Valentin Sușcov.

„Agricultura are nevoie de modernizare și, în primul rând, mă refer la subvenționare. Anul acesta avem un fond mult mai modest decât în 2014-2013. Atunci, vă dați seama cum o să aibă loc modernizarea”, a declarat Valentin Sușcov.

Alte probleme ce apar în calea exportului produselor moldovenești pe piața europeană țin de lipsa unor laboratoare performante care să certifice calitatea lor, au mai subliniat întreprinzătorii, dar și de faptul că nu se știe prea multe despre Republica Moldova în rândul consumatorilor europeni.

Datele Biroului Național de Statistică arată că mai mult de jumătate din exporturile moldovenești se fac în Uniunea Europeană. Anul trecut, volumul exporturilor spre UE a crescut cu 12 la sută, în special spre România, Italia și Germania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,76
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău